Probleme mari pentru fermierii care așteaptă banii de la stat pentru secetă. Chiar dacă au fost numeroase promisiuni, Ministrul Agriculturii a precizat că  banii despăgubirilor pentru pagubele produse de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020 se lasă așteptați.

Valoarea totală a despăgubirilor se ridică la fabuloasa sumă de un miliard de lei. Suma ar fi urmată să fie recuperată prin plata de taxe și impozite.

Datorită întârzierii plăților, fermierii riscă să nu plătească datoriile către furnizori, iar anul 2021 să devină un an catastrofal pentru agricultura românească. Cu alte cuvinte, peste 30.000 de ferme din România, și mai mari, și mai mici, vor intra în faliment.

Ministrul Agriculturii se confruntă cu o moțiune de cenzură

Specialiști în a depune moțiuni de cenzură, PSD a încercat să-l dea jos din fotoliul de ministru pe Adrian Oroș. Moțiunea a fost depusă pe 24 martie și s-a intitulat ,, Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător”.

Ministrul s-a prezentat în plenul Camerei Deputaților pentru dezbaterea moțiunii împotriva sa. El a explicat că neplata către fermieri se datorează necolectării de taxe și impozite la un volum mai mare.

„Anul trecut s-au plătit despăgubiri pentru secetă la culturile înființate în toamna lui 2019, în valoare de 900 de milioane de lei. Dumneavoastră, de-a lungul timpului, nu ați prea plătit, ați făcut mai mult constatări, și oamenii au rămas cu procesele verbale.

Sigur că am sperat cu toții, și cred că și dumneavoastră ați sperat că România, și implicit Europa, își va reveni din această criză sanitară. Revenirea la normalitate ar fi ajutat la o mai bună colectare de taxe și implicit la o altă alocare corespunzătoare nevoilor MADR, astfel încât să acoperim sumele necesare despăgubirilor pentru secetă”, a explicat Adrian Oros.

Ministrul Agriculturii a mai spus că agricultura românească are nevoie imperioasă de o infrastructură modernă de irigații și de un sistem de asigurări și fonduri mutuale, care să gestioneze acest tip de riscuri.

Mâine, 31 martie, va avea votul final pentru moțiunea prin care PSD încearcă să-l dea jos din funcția de Ministru a Agriculturii.