Datele avansate de oficialii Guvernului sunt sumbre. În mai puțin de 10 ani, sistemul de pensii se va prăbuși. Mai exact, forța de muncă fiind în declin, nu va mai avea cine să plătească contribuțiile necesare pentru fondul de pensii.

Nu vor mai fi bani pentru pensii. Ce soluții se întrevăd

Raluca Turcan spune că prelungirea vârstei de pensionare ar putea fi opțională. Ea a subliniat că sunt cifre exacte care, demonstrează că românii se reangajează după ce ies la pensie.

În fiecare secundă am spus un lucru, vorbim despre opțiuni. Și opțiunile sunt generate de cifre. Avem 125.000 de persoane peste 65 de ani care după ieșirea la pensie aleg să se reangajeze.

Noi plătim anul acesta 7,7 miliarde de lei în plus la sistemul de pensii. Deficitul la bugetul de asigurări sociale este de 16,7 miliarde de lei. Adică, în bugetul de stat, din taxele și impozitele românilor, se transferă 16,7 miliarde de lei anual către bugetul de pensii.

Sunt cifre care arată dimensiunea dezastrului sistemului de pensii dacă nu facem nimic”, a declarat Turcan la Digi24.

Pensii extreme, cea mai mare problemă a sistemului

Turcan a făcut referire și la una dintre cele mai mari probleme ale sistemului de pensii. După o evaluare minimă, au fost constatate diferențe enorme între pensii. Ministru Muncii a declarat că sunt oameni pensionați doar la o zi distanță, dar cu pensii total diferite. Recalcularea prin digitalizarea sistemului este singura măsură viabilă pe care o propune Guvernul.

„ Mai sunt niște probleme cronice. Avem inechități uriașe în sistemul de pensii. Avem un raport de 1 la 100 între pensia minimă și cea mai mare pensie. Avem oameni pensionați la o zi distanță cu pensii diferite.

Suntem obligați să facem reformă, dar reforma nu se face cu japca. Reforma se face venind un plus de contributivitate, să aducem mai mulți factori care să reprezinte contributivitatea, să crească mai mult pensiile mici și să încurajăm opțional menținerea în viața profesională” , a punctat Turcan la sursa citată.

Oficialii Guvernului au menționat căvor fi modificări cu privire la vârsta de pensionare până în anul 2026.