Cititorul Csuzi Botand a sesizat Bihoreanul după ce văzut imaginile revoltătoare pe pagina de socializare Facebook: „Groapa groazei de pe drumul Oradea-Salonta. Este înfiorătoare nu numai existenţa acestei gropi, dar şi reacţia trecătorilor… Am fost pur şi simplu îngrozit de situaţie, din câte am înţeles un loc unde vin sătenii şi cei din jur să lase cadavre de câini”, a spus Csuzi Botand. La sesizarea ziarului, Poliția a început o anchetă.

Necuvântătoare fără vină

Managerul unui adăpost pentru câini a făcut publice mai multe imagini înfiorătoare cu animalele chinuite pe Facebook. Antonia Kertesz, o iubitoare a animalelor din Salonta, scoate la iveală detaliile tulburătoare la suprafață: „Am pornit şi eu din Salonta către mătuşa mea ca în sfârşit să îi duc cadoul de Crăciun, deoarece din cauza celor care se distrează pocnind nu am putut pleca de sărbători din adăpost”.

,,În drum spre Oradea am oprit să verific groapa „morţii”, o groapă unde se aruncă gunoi… O groapă din care de 6 ani scot câini. Mulţi dintre ei i-am dat în adopţie, iar în momentul de față în adăpost mai am 3 câini din aceeaşi groapă” a scris managerul adăpostului din Salonta, Antonia Kertesz.

De asemenea, femeia a găsit în acel loc trei animale omorâte și doar unul singur viu. Mai bine de trei ore a durat până când câinele a fost salvat din ,, acel mormânt trist”. ,,Căţeluşa are laţ lung împrejurul ei, un ochi ieşit din loc şi cred ca un picior rupt… 3 ore am petrecut în groapă până când am reuşit să o scot şi singurul meu ajutor a fost fetiţa mea, deoarece bărbaţii opriţi de copilul meu nu au vrut să mă ajute, deşi nici nu au ştiu despre ce este vorba. Unu mi-a strigat «lasă că te descurci tu» când a trecut cu maşina la vreo 4 metri de mine, deși l-am rugat să vină 1 minut să mă ajute. Da, m-am descurcat… ” a mai adăugat femeia.

Autoritățile au început cercetările

Purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor, Alina Fărcuța, a declarat că  în urma sesizării ziarului Bihoreanul, poliția a început cercetările.  „În urma apariţiei imaginilor în spaţiul public, poliţiştii Secţiei nr. 9 de Poliţie Rurală Cefa s-au autosesizat şi efectuează verificări, iar în funcţie de rezultat vor fi luate masurile prevăzute de lege” a spus purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor pentru Bihoreanul.

Persoanele care vor fi găsite vinovate riscă dosar penal. Un echipaj a descins la fața locului în vederea verificării celor întâmplate.

În această perioadă vor avea loc activitățile de validare a candidaturilor și probele de concurs pentru Poliția Animalelor. Peste 4.300 de persoane s-au înscris pentru un post în cadrul Poliției Animalelor, iar la data de 23 ianuarie 2021 va avea loc proba scrisă.