La aproximativ 20 de kilometri distanță de Roșia Montană, anul viitor ar putea începe o exploatare a aurului din subteran în Rovina, județul Hunedoara.

Potrivit Radio Europa Liberă, firma Samax România SRL a început toate demersurile pentru obținerea autorizațiilor de construcție a viitoarelor mine pe raza comunei Rovina.

Guvernul României a aprobat încă din 2018 concesiunea de exploatare a resurselor din subteran.

Până în 2022, conform datelor firmei, una dintre cele trei mine existențe în proiecte ar trebui să fie gata. Două dintre mine vor fi de suprafață, iar una de subteran. Zăcământul total este estimat la 180 de tone.

Exploatare fără cianuri

Firma Samax România SRL a precizat că în prelucrarea minereului aurifer nu se vor folosi cianuri. Aurul va fi prelucrat și transformat în lingouri tot la Rovina. România ar urma să încaseze redevențe de aproape 300 de milioane de dolari, conform Radio Europa Liberă.

În proiectul de exploatare aprobat de Agenția Națională de Resurse Minerale (ANRM), zece gospodării vor fi dislocate pentru începerea lucrărilor de extragere.

Exploatarea se va întinde în mai multe comune, Bucureșci, Buceș și Crișcior, iar de asemenea, va cuprinde peste 27 de hectare de teren. Minele de suprafață vor ajune până la 400 de metri adâncime. Din aceste cratere se va scoate minereul din care apoi se vor desprinde aurul și cuprul.

Activitatea de exploatare a zăcămintelor se va desfășura și în subteran, în mina Valea Gârzii – Cireşata. Aceasta e proiectată să fie deschisă peste un deceniu.

Exploatarea de la Rovina, privată

Exploatarea de la Rovina, județul Hunedoara, va fi privată. Statul român nu este acționar și nu are nicio implicare.

Începând cu 2020, firma Samax România SRL își propune să scoată din munte primele zăcăminte de aur.

„Nu pot să vă precizez în ce stadiu sunt autorizațiile de urbanism, ce demersuri mai trebuie făcute. Vă pot spune însă că se fac demersurile necesare, așa cum prevede legislația”, au precizat cei de la  Samax România.

Zăcământul de aur de la Rovina valorează  12,9 miliarde de dolari, conform ultimelor evaluări.