Întâlnirea susținută pe data de 23 aprilie 2021 în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ s-a organizat cu prilejul inaugurării noii instalații de cogenerare de la Centrala Electrică de Termoficare, CET, Arad.

Premieră națională

„Este probabil pentru prima dată în România când se întâmplă revitalizarea unei platforme existente. Trebuia să îmbunătățim prezentul și să ținem societatea prin contracte de finanțare. În total sunt deja 17 milioane de euro puse la dispoziția CET-ului pentru optimizarea producției și aducerea de capacități noi.

Este prima dată când o firmă privată vine la o societate în insolvență și este prima dată când statul nu trebuie să intervină să mențină fiabilitatea acestei platforme. Investiția pe care o inaugurăm acum, respectiv motoarele de ultimă generație reduc emisiile, au flexibilitate îmbunătățită și reduc costurile de producție a agentului termic.

După 2030, țintim noi investiții, care să reducă emisiile la zero, în conformitate cu directivele europene” – a explicat Peter Braun, monitor AOT Energy (trader global în domeniul energetic, partener strategic al CET Arad).

Exemplu de bună practică

Conform spuselor lui Dumitru Chiriță, președintele ANRE, investiția privată pentru retehnologizarea CET Arad, ce se desfășoară pe o perioadă de doi ani de zile, poate fi cu ușurință un exemplu de bună practică pentru alte companii similare din România.

„Intenționez să încurajez și alți edili să facă acest lucru. Sunt investiții necesare, utile și rapid de realizat. Exemplul de la Arad trebuie multiplicat rapid. 2030 este foarte aproape” – a punctat Dumitru Chiriţă la Arad.

Totodată, importanța investiției de față a fost evidențiată și de către secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei, domnul Dan Drăgan.

Importanța investiției de modernizare a echipamentelor de producție CET, a fost evidenţiată și de secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei, Dan Drăgan:

„Este o investiție importantă, având în vedere faptul că în zona de vest sunt foarte puțini producători de energie, cea mai mare parte fiind concentrată în zona de sud a României.

Avem nevoie de cât mai mulți producători de energie în această zonă pentru a echilibra sistemul și pentru a evita ceea ce s-a întâmplat acum câteva luni. Un alt aspect important este că acest producător de energie produce și agent termic pe care îl livrează către municipalitate la un preț foarte competitiv”.

Beneficii pentru județul Arad

Odată cu discuțiile cu privire la punerea în funcțiune a noii instalații de cogenerare de la CET Arad, au apărut și noi perspective pentru dezvoltarea și perfecționarea producerii de energie termică în zona județului.

„Mă bucur că suntem primul UAT din România în raza căruia se retehnologizează o astfel de companie, doar cu bani privați. Sunt convins că va fi o afacere de succes, care va aduce venituri la bugetul local, dar în același timp va genera locuri de muncă și va dezvolta o altă industrie în jurul ei, consumatoare de energie.

Nu în ultimul rând, municipalitatea va beneficia de produsul secundar, un produs de care avem nevoie și care în următorii ani va fi livrat la un preț mai mic.

Mai mult decât atât, cu ocazia întâlnirii de azi, s-au identificat noi surse financiare prin care acest prim proiect să poată fi continuat, spre eficientizarea pe mai departe a sistemului energetic, pentru confortul arădenilor” – a declarat primarul Călin Bibarț, la finalul întâlnirii de vineri.