Astăzi, 18 februarie, o nouă tranșă de vaccin AstraZeneca va ajunge la noi în țară. Tranșa, ce conține 163.000 de doze, va ajunge la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”.

Noua tranșă va ajunge în România pe calea terestră. Transportul va fi asigurat de către firma producătoare.

“Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră.

Dozele vor fi depozitate la Centrul naţional de stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

Centrul naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului ‘Cantacuzino’ este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentului de uz uman”, a precizat Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Cel de-al treilea vaccin împotriva COVID-19

Institutul ,,Cantacuzino” poate desfășura, în urma autorizației din partea ANMDMR, operațiuni de deținere și livrare pentru medicamente. Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat pe 29 ianuarie vaccinul împotriva COVID-19 dezvolat de către compania AstraZeneca. Vaccinul anti-coronavirus este cel de-al treilea vaccin disponibil pentru campania de vaccinare în statele membre Uniunii Europene.

Conform spuselor lui Andrei Baciu, secretar de stat al Ministerului Sănătății, vaccinul este eficient și sigur. Totodată, scăderea considerabilă a cazurilor de infectări se datorează campaniei de vaccinare ce a începuti pe 27 decembrie, anul trecut.

Până acum, aproape 90% din tot personalul medical s-a vaccinat împotriva COVID-19 și cu cea de-a doua doză.

Vaccinul rusesc Sputnik V

Conform Politico, Croația și Slovacia discută cu Rusia pentru achiziționarea vaccinului Sputnik V împotriva COVID-19. Premierul slovac Igor Matovič, într-o postare pe Facebook, a precizat că e în discuții cu Rusia pentru obținerea vaccinului.

“Este oportun ca guvernul să înceapă discuțiile cu partea rusească despre stocurile de Sputnik V”, a scris, pe Facebook. Sputnik este “un vaccin grozav cu o eficiență grozavă”, a mai precizat premierul.

Conform Reuters, Ministrul Sănătății slovac, Marek Krajči, a precizat că urmează să fie analizat dacă este sigur, iar agenția locală a medicamentului va analiza procesul de fabricare.