Când nu pichetează prefecturile din țară sau sediul Guvernului, depun dosarele în instanță cu roaba.

Mă întrebați, dacă am obosit să car dosarele la instanță cu roaba? Am obosit să cerem mereu aceleași drepturi pentru care parlamentarii spun că nu au bani, niciodată nu au bani!, spune pentru EvZ Transilvania, profesorul Aurel Bogatu, unul dintre liderii FSLI din țară.

În fapt, roaba pentru dosare nu este o figură de stil.

Este o imagine dezolantă. Pe rolul instanțelor din toată țara sunt zeci de procese pentru calculul drepturilor salariale restante ale profesorilor.

De la sporuri, până la decontarea unor bilete de transport pentru navetiști.

Durata minimă a unui proces este de șase luni. Însă, procedurile sunt greoaie, sunt amânări, iar profesorii au aceleași obligații zilnice.

Ultimele măsuri ale Guvernului Cîțu i-au determinat să protesteze, să amenințe cu greva generală.

FSLI-O roabă cu dosare. Cum au făcut parlamentarii o taxă scrum

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ apără interesele a peste 165.000 de salariați din sistemul educațional.

„Cerem ce ni se cuvine! Pe lângă înghețarea salariilor, ne mai confruntăm cu o mizerie! Salariile profesorilor care au dirigenție, gradație de merit, sunt incorect calculate, prin raportare la salariile de bază din anul 2016.

Toate acestea se întâmplă în condițiile în care poziționarea funcțiilor didactice în grila de salarizare este în pătrimea inferioară a acesteia!” , suțin liderii FSLI.

Învățământ on-line din propriul buzunar

Anul trecut, când s-a declanșat pandemia, nimeni nu i-a întrebat pe profesori dacă au dispozitive sau bani pentru a ține orele on-line.

Statul nu a avut de unde. Abia a reușit să le dea tablete elevilor, la 6 luni după școala on-line.

A trebuit să mă duc să  iau alt telefon la abonament, să schimb abonamentul de internet, ca să țin orele! Și Ministerul are îndrăzneala să ne amenințe că ne sancționează, dacă nu intrăm la ore!, a precizat pentru EvZ Transilvania, Adela Colchigeanu, o tânără profesoară de limbi străine.

FSLI -Cine sunt parlamentarii care au făcut scrum interesele românilor

Deoarece s-au săturat să audă aceleași scuze an de an, că nu sunt bani pentru educație, sindicaliștii au început să caute de unde ar putea tăia Guvernul.

Astfel, taxarea insuficentă a unui viciu, a tutunului încălzit, a scos la iveală unele interese obscure ale parlamentarilor.

Concret, produsele care încălzesc tutunul, în România, sunt taxate de cinci ori mai puțin decât cele clasice. Asta înseamnă că la un dispozitv IQOS sau Glo, statul primește doar 5 lei/produs.

Pentru un pachet de țigări clasice, producătorii plătesc statului 18 lei.

Taxarea diferențiată este susținută de Guvern printr-o sintagmă: produse din tutun cu potențial de risc redus.

Într-o discuție cu EvZ Transilvania, agenții de vânzare de la IQOS sunt atenți să nu sară vreun rând din transcriptul de vânzare: Produsele noastre sunt mult mai puțin nocive decât țigările clasice, pentru că încălzesc tutunul, nu îl ard. Te scapă de fum în casă, de(…) Puteți să îl încercați gratuit timp de 21 zile

Medicii sunt, însă, de altă părere. Dumitru Spiridon, doctor pneumoftiziolog, ne-a precizat că există același risc de afecțiuni pulmonare, la fel ca și în cazul țigărilor clasice.

Plus, dependența este aceeași.

Demagogia PSD-  Ciolacu: „ Nimic pentru români, TOTUL pentru ei!”

De altfel, planul de marketing al acestei companii a ajuns până la Parlament, când s-a pus în discuție majorarea taxei pentru aceste produse.

Fostul șef al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, pesedistul Florin Buicu, alături de colegul său de partid, actualul președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-au opus vehement creșterii acestei taxe.

Practic, grupul parlamentarilor din PSD a votat în favoarea companiei Philip Morris, chiar dacă mărirea taxei pentru tutunul încălzit ar fi adus peste 200 de milioane de euro la bugetul de stat.

În cifre, ar fi însemnat cel puțin  o tabletă pentru fiecare elev și cadru didactic sau un spital din care să nu pleci mai bolnav decât te-ai internat.

Recent, liderii PSD au anunțat că vor prezenta propunerea lor pentru bugetul în curs, iar sindicaliștii din toate domeniile îi vor lua la întrebări și pe această temă.