Ministerul Culturii propune o serie de măsuri pentru reluarea activităţilor cultural-creative de la 1 iunie, în spaţii închise şi deschise. Acestea sunt formulate pe baza legislaţiei şi a recomandărilor autorităţilor publice. Toate măsurile urmează să fie analizate de Ministerul Sănătăţii şi apoi de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Potrivit unui comunicat, transmis vineri, setul de măsuri priveşte angajaţii şi angajatorul, dar şi publicul. Sunt stabilite reguli cu privire la amenajarea spaţiului şi desfăşurarea activităţilor culturale. De asemenea, sunt stabilite măsuri care privesc artiştii şi prestaţiile artistice.

Evenimentele cu public vor avea loc respectând două tipuri de scenarii atât pentru activităţile desfăşurate la exterior, cât şi în interior. Organizatorul este cel care trebuie să aleagă între aceste două scenarii.

Mulțumiri pentru cei implicați în elaborarea de măsuri pentru reluarea activităţilor

„Le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat activ în elaborarea şi definitivarea măsurilor pentru reluarea activităţii cu publicul în domeniul cultural. A fost o muncă susţinută care sper să permită intrarea în normalitate la data de 1 iunie. Am avut în vedere şi experienţa altor state membre UE şi suntem în continuare deschişi spre a îmbunătăţi normele, pentru că sănătatea publică primează. Am evidenţiat în repetate rânduri că sectoarele cultural-creative au fost unele dintre cele mai restricţionate şi avem nevoie de susţinere ca acestea să poată redeveni accesibile publicului, atât ca o necesitate socială, cât şi economică”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, citat în comunicat.

Propunerile au fost elaborate în urma discuţiilor din cadrul grupului de lucru pentru reluarea activităţii cu public a sectoarelor cultural-creative. Grupul a fost iniţiat de către Ministerul Culturii cu sprijinul prim-ministrului Florin Cîţu.

Din acest grup au făcut parte asociaţii şi patronate din sectorul cultural-creativ, prin diferiţi reprezentanţi mandataţi în acest sens. Au participat şi specialişti din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Aceste ministere şi-au manifestat dorinţa de a lucra împreună pentru a găsi soluţii, inclusiv pentru segmentul HoReCa. Expertiza medicală a fost asigurată de către dr. Victor Costache şi dr. Cristian Oancea, reprezentanţi ai prim-ministrului.

Documentul poate fi consultat pe site-ul Ministerului Culturii şi rămâne în consultare publică timp de 10 zile, iar propunerile pot fi transmise pe adresa de e-mail comunicare@cultura.ro