Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Mureş fac joi dimineaţă 190 de percheziţii în 17 judeţe. Au loc percheziții și  în municipiul Bucureşti. Sunt vizate atât persoane fizice cât şi la unele sedii de firme. Se pare că totul pleacă de la o societate comercială din județul Mureș.

„În această dimineață, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Mureș pun în aplicare 190 de mandate de percheziție domiciliară, în 17 județe și în municipiul București, la sediile și locuințele unor persoane fizice și juridice. Persoanele vizate sunt bănuite de comiterea infracțiunilor de  evaziune fiscală, abuz în serviciu și poluare prin evacuare de deșeuri. Acțiunile se desfășoară sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș și au loc în București și în județele Mureș, Botoșani, Iași, Suceava, Alba, Arad, Bacău, Bihor, Caraș Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Prahova, Sibiu, Teleorman și Vaslui.”, a anunțat un comunicat al Inspectoratului Județean de Poliție Mureș.

Se pare că, în perioada 2018-2020, o societate comercială a fraudat evidențele contabile

În perioada 2018-2020, o societate comercială din judeţul Mureş, nu a înregistrat în evidenţele contabile relaţiile comerciale stabilite. Societatea comercială, cu activitate în 17 județe, avea ca obiect de activitate preluarea deșeurilor și predarea lor către incineratoare autorizate.

„ De asemenea, pentru a evita costurile privind incinerarea legală și înregistrarea în contabilitate a facturilor de prestări servicii, societatea în cauză ar fi evacuat în natură deșeurile preluate”,se arată în comunicatul Poliției.

În activități ar fi fost angrenate unități medicale și societăți cu profil medical, ale căror evidențe ar fi fost trunchiate, astfel încât agentul economic în cauză s-ar fi sustras de la plata impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat.

Totodată, acțiunea vizează și aspecte privind achiziții publice de materiale sanitare din perioada stării de urgență.

Conform poliției, prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului este estimat, până în acest moment, la 380.000 de lei.

Acțiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. La activitate participă și polițiști ai inspectoratelor din județele menționate.

Au fost puse în executare cinci mandate de aducere a suspecților.