O zi cât un an, asta este concluzia ultimelor studii despre Venus.

”Fiecare măsurare individuală a fost realizată comparând planeta Venus cu un uriaş glob de discotecă. Am luminat-o pe Venus cu o lanternă uriaşă, radarul de la Goldstone, şi am observat reflexiile în timp ce atingeau suprafaţa Pământului”, a declarat Jean-Luc Margot, profesor de astronomie planetară la Universitatea din California (UCLA), care a condus studiul publicat în jurnalul ştiinţific Nature Astronomy, relatează Agerpres.

Planeta Venus a mai fost numită de către astronauți sora geamănă malefică a Terrei. Acesta denumire este din cauza rotațiilor pe care le face. Se estima că Venus are cea mai lungă zi, dar nu se concluzionase cât înseamnă pentru pământeni aceasta. O singură rotaţie venusiană durează 243,0226 de zile terestre.

O zi cât un an. E real, dar nu pe Pământ

”Nu cred că Venus ar fi mai dificil de înţeles în comparaţie cu alte planete dacă am avea date adecvate, însă există o deficienţă deplorabilă de informaţii despre Venus”, a spus Margot.

Nu au existat misiuni ale NASA pe Venus în aproape 30 de ani, interval de timp în care au existat aproximativ o duzină de misiuni ale NASA pe Marte”, a precizat Margot, adăugând că, noile constatări cu privire la rotaţiile lui Venus ar putea contribui la viitoare tentative de asolizare pe această planetă.

Fără anotimpuri

Deși pare fascinantă, fiind a doua planetă de la Soare, mișcările planetei Venus arată că nu există anotimpuri și prea mult dioxid de carbon pentru a fi viață.

Venus se învârte în jurul propriei axe în plan aproape vertical – ceea ce înseamnă că îi lipsesc anotimpurile distincte – în timp ce Pământul are o înclinare mai mare. Studiul a calculat înclinarea venusiană la aproximativ 2,64 de grade. Cea a Pământului este de aproximativ 23,5 grade.

Venus este  uşor mai mică în comparaţie cu Pământul.  Are un diametru de aproximativ 12.000 de kilometri. Este compusă dintr- o atmosferă densă şi toxicădin dioxid de carbon, cu nori din picături de acid sulfuric. Temperaturile de la suprafaţa sa ating 471 de grade Celsius, fiind suficient de fierbinţi pentru a topi plumbul.

sursa: Agerpres, Reuters