Creșterea activității nucleare la Cernobîl nu reprezintă un pericol, spun oamenii de știință. De mai bine de patru ani a existat o creștere a densității  fluxului de neutroni în interiorul reactorului distrus.

Potrivit declarațiilor specialiștilor însă, în prezent, informațiile furnizate de către senzori spun că valorile sunt stabile, relatează evz.ro.

Oamenii de știință calmează spiritele: Nu există nicio problemă

“După amplasarea noului sarcofag sigur în poziţia sa proiectată (…) se observă într-adevăr o creştere a densităţii fluxului de neutroni”, se arată într-una dintre concluziile de lnstitutul pentru probleme de securitate la centralele nucleare din Ucraina.

Totodată, nu există dovezi clare a unui nivel de creștere a densității fluxului de neutroni care să ridice semne de întrebare.“Nivelurile actuale nu prezintă un pericol pentru o reacţie în lanţ autonomă”, susțin oamenii de știință.

Potrivit autorităților, procesul de pierdere a umidității reprezintă cauza creșterii densității flxului de neutroni.

“Datele experimentalor actuale confirmă această ipoteză ştiinţifică”, afirmă ei, adăugând că studiază şi monitorizează cu multă atenţie reactorul avariat, relatează Agerpres.

Se poate repeta dezastrul din 1986?

Reactorul nr. 4 a explodat în luna aprilie 1986 în timpul unui test de siguranță eșuat. Particulele radioactive au afectat o mare parte din Europa, iar în câteva zile a ajuns până în Hawaii, Statele Unite ale Americii. Mii de oameni au fost obligați să se evacueze după cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

Autoritățile s-au mobilizat exemplar și au decis să îngroape reactorul care a explodat la centrala nucleară într-un sarcofag. Numărul mare de neutroni, semnalați în ultimele zile reprezintă semnalul unei reacții de fisiune nucleară. Acest lucru vine din interiorul sarcofagului, inaccesibil.

„Este precum jarul dintr-o groapă pentru grătar”, a comentat Neil Hyatt, chimist de la Universitatea Shefield din Marea Britanie.

Oamenii de știință au precizat că nu trebuie să ne îngrijorăm datorită creșterii densității  fluxului de neutroni în interiorul reactorului distrus.