Astăzi, 25 aprilie, ortodocșii și cei greco-catolici sărbătoresc Floriile- Intrarea Domnului în Ierusalim.

Începând de astăzi se intră în Săptămâna Patimilor, în care credincioșii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Domnului.

Astăzi oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică pentru întâmpinarea Domnului Iisus Hristos. De asemenea, există obiceiul ca părinții să-și lovească copiii cu nuielușa de salcie după ce se întorc de la biserică.

 O superstiție printre credincioși este că dacă te speli pe cap de Florii vei albi. Cel care se va împărtăși în Duminica Floriilor i se va împlini orice dorință. Totodată este dezlegare la pește. O altă denumire dată sărbătorii de Florii este „Nunta urzicilor”, pentru ca în această zi urzicile înfloresc şi nu mai sunt bune de mâncat.

De astăzi începe Săptămâna Patimilor

Fetele nemăritate, în ajun de Florii, fierb busuioc în apă la miezul nopții. Cu aceasta se spală pe cap și apoi o toarnă la rădăcina unui păr înflorit. Se zice că astfel își vor întâlni alesul inimii. Floriille sunt primite cu bucurie de toți credincioșii, însă săptămâna ce urmează, numită Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, este una a tristeții.

Cea mai cunoscută tradiția din această zi de Florii este acea a ramurilor de salcie pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de preot. De asemenea, mai jos enumerăm câteva dintre superstițiile de Florii.

Superstiții de Florii

  1. Vremea de Paște va fi la fel ca și de Florii.
  2. Dacă de Florii cântă broaștele, vara va fi frumoasă.
  3. E bine să nu plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe.
  4. Nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.
  5. Cel care se împărtăşeşte de Florii, are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune în gând, atunci când se apropie de preot.