Cu o Investiție totală de 2,5 milioane euro, proiectul va include renovarea completă a unei case de patrimoniu din Piața Mică a Sibiului. Aceasta va fi transformată într-un spațiu pentru organizarea de ateliere de meșteșugărit. O Galerie de Artă Populară va oferi doritorilor obiecte autentice de artizanat. Cafeneaua culturală amenajată la parterul casei va putea oferi clipe de relaxare.

Inițiativa face parte din Proiectul Restaurarea si revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale. Finanțarea este obținută prin Granturile SEE 2014 – 2021 din cadrul Programului RO-CULTURA.

Obiecte de artizanat, lucrate de meșteri tradiționali – un viitor pentru artizanatul românesc

Casa Artelor va ajuta la perpetuarea artizanatului românesc, atât prin atelierele organizate cât si prin Galeria de Artă Populară. Prin Galeria de Artă Populară meșteșugarii din România își vor putea comercializa obiecte de artizanat, lucrate de meșteri tradiționali. Potrivit proiectului de restaurare, la parterul Casei Artelor vor fi reamenajate Galeriile de Artă Populară. Tot aici, sunt incluse în proiect spații pentru ateliere meșteșugărești, în care se vor putea implica localnicii. De asemena, la parterul Casei Artelor va fi amenajată o cafenea culturală. Tot aici, sunt incluse în proiect spații pentru ateliere meșteșugărești, în care se vor putea implica localnicii.

obiecte de artizanat,    La etajul 1 al clădirii vor fi 3 spații pentru cursuri de formare profesională în îndeletniciri arhaice și evenimente culturale. La mansarda Casei Artelor, proiectul include o expoziție inovativă despre meșteșugurile care au conturat peisajul cultural transilvănean. Proiectul este implementat de către Muzeul ASTRA cu parteneri din România și Norvegia. Acesta are o valoare totală de 2.476.991,74 euro, valoare finanțării nerambursabile fiind de 1.939.335,35 euro.

Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA,a declarat:

,,Ne aflăm într-un moment în care suntem nevoiți să insistăm pe fapte concrete și să ducem mai departe puterea exemplului. Proiectul de restaurare a Casei Artelor va genera un liant între meșteșugari și inima unui oraș istoric, cum este Sibiul, o urbe de nivel european. Va genera conexiuni puternice bazate pe tradițiile multiculturale. Casa Artelor va deveni un hub pentru ateliere interactive, animate de prezența meșterilor. Totodată trebuie menționată aici și importanța economică pe care o va avea un astfel de spațiu. Perioada grea a pandemiei ne-a afectat pe toți, implicit și pe meșterii tradiționali. Așadar, Casa Artelor va fi cu siguranță un real generator de venituri sustenabile pentru cei care duc tradițiile mai departe, dar și o sursă de obiecte utile și de calitate pentru localnici și turiști deopotrivă.”