Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal, a confirmat în cursul acestei zile faptul că există întradevăr anumite observații primite din partea Comisiei Europene cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență, PNRR, în baza căruia țara noastră ar urma să beneficieze de o finanțare de aproximativ 30 de miliarde de euro, pentru refacerea economică post-pandemică.

Ședință convocată de Iohannis

Conform spuselor lui Orban, președintele României a convocat astăzi o întâlnire la care i-a chemat pe liderii politici pentru a dezbate situația PNRR.

„Avem primele observații de la nivelul Comisiei Europene în funcție de această primă parte a discuțiilor. Vom discuta chiar astăzi, dl. președinte Iohannis a convocat o întâlnire la ora 16 legată de Planul Național de Redresare şi Reziliență. Evident, va trebui să adaptăm şi să îmbunătățim PNRR, astfel încât acesta să fie transmis şi aprobat cât mai repede posibil.

Nu împărtășesc felul în care PNRR a fost comunicat opiniei publice. În cursul negocierilor cu Comisia Europeană, toate Planurile Naționale au fost confruntate cu observații, puncte de vedere. Sunt anumite lucruri care, în opinia Comisiei, trebuie pregătite mai serios”, a declarat președintele PNL.

Ludovic Orban îi răspune lui Ciolacu

Președintele PNL i-a replicat liderului PSD, Marcel Ciolacu, după anunțul cu privire la faptul că social-democrații vor intra în grevă parlamentară în cazul în care Guvernul nu va trimite legislativului Planul Național de Rederesare și Reziliență pentru a fi discutat în Parlament.

„Oricum PSD este în grevă parlamentară”, a spus Ludovic Orban, întrebat despre anunțul preşedintelui PSD.

Ciolacu anunță grevă parlamentară

În cursul săptămânii anterioare, Ciolacu a anunțat faptul că în cadrul viitoarei ședințe a Biroului Permanent Național va înainta o propunere colegilor săi pentru a intra în grevă parlamentară dacă Executivul nu va veni cu un PNRR pentru a fi dezbătut.

Potrivit spuselor sale, din cauza faptului ca nu este bun, iar România nu poate rata banii europeni, Planul Național de Redresare și Reziliență a fost trimis înapoi la Bruxelles.

„Dacă nu vor veni cu PNRR să îl prezinte în Parlament, am să propun colegilor mei să intrăm în grevă parlamentară. Mai exact vom fi în Parlament la grupurile parlamentare, vom participa la comisii , nu vom mai participa la plen, iar domnul Iohannis să-și gestioneze Guvernul său și Parlamentul său fără opoziție în sală.

Nu mai participăm la votul final, la voturile din Parlament. Voi propune la primul BPN. E mult prea mult. Sunt ultimele 8 zile”, a anunţat Ciolacu la Antena 3.

Guvernul nu va trimite la timp Planul Național de Redresare și Reziliență

În mod normal, până la data de 30 aprilie, România este nevoită să trimită PNRR către Comisia Europeană, însă încă se mai lucrează pe o serie de componente de finanțare.

Investiția de circa 30 de miliarde de euro primită de la Uniunea Europeană vizează, cu prioritate, domeniile de infrastructură feroviară și rutieră, educație, sănătate și mediu.

„Noi putem să depunem, întrebarea e dacă vrem să depunem repede sau dacă vrem să depunem bine (…) Decizia va fi luată săptămâna viitoare, am programată marţi o întâlnire cu doamna Margrethe Vestager, vicepreşedintele Comisiei Europene, şi atunci o să decidem împreună care va fi calendarul. Va fi maxim mai (luna, n.r.), deci vorbim de o întârziere de săptămâni”, a precizat ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.