Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că a decis demiterea lui Octav Bjoza din funcţia de subsecretar de stat. Acesta era la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 – 1989. Având în vedere abordarea „incompatibilă” cu statutul acestuia de înalt responsabil al Guvernului, a fost demis de premier. Motivul demiterii este „punerea în discuţie a dimensiunilor Holocaustului” şi încercarea de a pune pe umerii comunităţii evreieşti „aducerea comunismului în România”.

„O societate democratică şi civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului şi a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă. Este angajamentul fără echivoc al statului român, iar, în calitate de prim-ministru, îl voi apăra cu toată convingerea. A pune în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încerca să pui pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci şi un gest periculos pentru valorile democratice”, a declarat prim-ministrul, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Octav Bjoza i-a jignit pe cei care au suferit din cauza ororilor comunismului şi Holocaustului

În opinia premierului, încercarea lui Bjoza reprezintă un afront adus celor care au suferit din cauza ororilor comunismului şi Holocaustului. Octav Bjoza este și preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România. Acesta a încercat să aducă argumente pentru ca urmaşii criminalilor de război să beneficieze de drepturi din partea statului român.

„Mai mult, încercarea de a justifica şi de a aduce argumente pentru ca urmaşii criminalilor de război, naziştilor sau fasciştilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr. 232/2020) este un afront şi o mare nedreptate faţă de toţi cei care au suferit din cauza ororilor comunismului şi Holocaustului. O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câştigate şi apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale şi de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România”, a explicat Florin Cîţu.