Echipa internațională comună cu OMS a precizat că nu există dovezi care să sugere că virusul a fost produs într-un laborator. Raportul oferă mai multe variante prin care a apărut virusul. Una dintre ele este că virusul s-a răspândit prin intermediul unei gazde intermediare.

Conform documentului OMS, gazda intermediară a SARS-CoV2 rămâne necunoscută. Altă ipoteză este transmiterea de la unul dintre animalele despre care se știe că poartă un coronavirus similar, liliacul sau pangolinul.

Raportul specialișitlor constată că ar exista posibilitatea transmiterii prin intermediul alimentelor congelate sau o eliberare accidentală de laborator.

Coronavirus NU a fost creat în laborator

Conform testărilor genomice, virusul a fost transmi de animale, asemenea virusului SARS care a infectat 8.000 de persoane la nivel global în perioada 2002-2004. Alimentele congelate nu sunt, de asemenea, o sursă probabilă, arată raportul.

„Nu există dovezi concludente pentru transmiterea SARS-CoV-2 pe cale alimentară, iar probabilitatea unei contaminări în lanțul de frig cu virusul este foarte scăzută”, spune acesta.

Totodată, piața Huanan din Wuhan nu ar fi sursa inițială a epidemiei, dar mulțimile au circulat și au răspândit virusul.

Conform eșantioanelor prelevate, virusul era prezent pe suprafețe și nu în animalele și alimentele vânduite în piață. De asemenea s-au găsit dovezi că virusul era prezent și în alte piețe.

Piața Huanan nu a fost centrul virusului

„Multe dintre primele cazuri au fost asociate cu piața Huanan. Dar un număr similar de cazuri au fost asociate cu alte piețe.  Unele nu au fost asociate cu nici o piață, ceea ce ar putea sugera că piața Huanan nu a fost sursa inițială a epidemiei”, a adăugat raportul.

„Prin urmare, nu se poate trage nicio concluzie fermă cu privire la rolul pieței Huanan în originea epidemiei. La modul în care infecția a fost introdusă pe piață”, conchide raportul.

Studiul a fost efectuat într-o perioadă de 28 de zile, din 14 ianuarie până în 10 februarie 2021, în orașul Wuhan.