Al doilea an pandemic poate fi mult mai dur decât primul. Acest avertisment vine în contextul în care noi tulpine tot mai contagioase au început să apară. De asemenea, virusul a început să se răspândească tot mai mult în emisfera nordică.

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Michael Ryan, a declarat în cadrul unui eveniment în mediul online că „intrarea în cel de-al doilea an ar putea fi chiar mai dură având în vedere unele dintre dinamicile transmisiei”

Cinci milioane de cazuri într-o săptămână

În ultima actualizare epidemiologică, OMS a indicat că săptămâna trecută s-au înregistrat aproape 5 milioane de cazuri noi.

Directorul departamanetului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că după sărbători, în unele ţări situaţia se va agrava înainte de a se îmbunătăți”.

Potrivit unui bilanț realizat de Reuters, cazurile de coronavirus din Europa au depășit 25 de milioane. Mai multe țări au reintrodus măsuri de restricției, deoarece răspândirea COVID-19 s-a accentuat de la începutul anului 2021.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății ( OMS) , Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat pentru Reuters, citată de Agerpress, că  „aceasta nu va fi ultima pandemie”.

 ,,Istoria ne învaţă că focarele de infecţie şi pandemiile sunt o realitate. Dar când vom avea o nouă pandemie, trebuie să fim pregătiţi, mai pregătiţi decât am fost în faţa COVID-19”, a concluzionat șeful OMS.

93 de milioane de cazuri la nivel mondial

De la declanşarea pandemiei de coronavirus, acesteia i-au căzut victimă deja aproape 2 milioane de oameni.  Potrivit datelor statistice publicate de worldmeters.info, la nivel mondial, aproximativ 93  milioane de oameni s-au infectat cu noul virus. 23 de milioane de cazuri s-au înregistrat în SUA. De asemenea, Statele Unite sunt şi ţara cu cele mai multe decese, aproape 400.000. Pe locul doi în această statistică se află Brazilia cu 206.000 de morţi, urmată de India cu 151.000 şi Mexic  cu 136.000 de decese.

Până în prezent, pe glob s-au vaccinat aproape 30 de milioane de persoane. Pe primul loc se află China, cu 10 milioane de cetățeni vaccinați, fiind urmată de Statele Unite, Marea Britanie și Israel.

România se află pe locul 14 la nivel mondial.