Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății, a precizat că noul coronavirus nu reprezintă pandemia cu adevărat devastatoare pentru umanitate. ,, Coronavirusul nu este marea pandemie despre care oamenii de știință credeau că va veni din moment în moment” iar ,, amenințările de acest tip vor continua”, a mai spus Ryan.

Mesajul OMS se bazează pe rata mortalității  la nivel global pentru COVID-19, ea clasându-se între 0,5 și 1 %.

Întreaga comunitate științifică ia în calcul posibilitatea unei noi pandemii ce va fi inevitabilă. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății ( OMS) , Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat pentru Reuters, citată de Agerpress, că  „aceasta nu va fi ultima pandemie” și că ,,istoria ne învaţă că focarele de infecţie şi pandemiile sunt o realitate. Dar când vom avea o nouă pandemie, trebuie să fim pregătiţi, mai pregătiţi decât am fost în faţa COVID-19”, a concluzionat șeful OMS.

Masca de protecție, simbol al pandemiei

Măștile de protecție au intrat în rutina noastră zilnică și se regăsește printre obiectele fără de care nu putem pleca de acasă. Chiar dacă s-a început vaccinarea la nivel global, specialiștii susțin că cea mai mare parte a populației va trebuie să poarte, în continuare, mască de protecție.

De asemenea, experții susțin că ,în viitor, purtatul măștii va deveni o normă socială obișnuită în sezonul rece și cel gripal.

Existența unui vaccin pe piață nu reprezintă garanția eradicării virusului SarS-CoV-2, iar „Scenariul cel mai probabil este că acest coronavirus devine un virus endemic și că prezintă un nivel foarte scăzut de amenințare în contextul unui program global de vaccinare”, a concluzionat directorul executiv al programului de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății, Mike Ryan.

De la declanşarea pandemiei de coronavirus, acesteia i-au căzut victimă deja peste 1.844.000 de oameni, potrivit datelor statistice publicate de worldmeters.info. Tot la nivel mondial, aproximativ 85  milioane de oameni s-au infectat cu noul virus, dintre care doar în SUA 21 milioane. Statele Unite sunt şi ţara cu cele mai multe decese: 360.000. Pe locul doi în această statistică se află Brazilia cu 196.000 de morţi, urmată de India cu 149.000 şi Mexic  cu 127.000 de decese.