Astfel, doctorul Soumya Swaminathan a cerut păstrarea distanțării sociale și a măștilor. În același timp, directorul Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut „un angajament colectiv pentru a se asigura că în următoarele 100 de zile, vaccinările pentru profesioniștii din domeniul sănătății și persoanele cu risc crescut vor fi în curs de desfășurare în toate țările”.

China a dat undă verde echipei de 10 experți internaționali ai OMS care, din 14 ianuarie, vor putea începe anchetele în țară pentru a stabili originile Covid-19, depistat pentru prima dată la Wuhan, capitala provinciei Hubei, unde exact acum un an au început să se verifice primele decese cauzate de o „pneumonie misterioasă”.

În timp ce virusul se răspândeşte în diferite zone și peste 500.000 de persoane s-au întors în lockdown la Beijing, Comisia Națională de Sănătate a anunțat că echipa OMS, fără a specifica ruta pe care o va urma, „va efectua cercetări comune în colaborare cu oamenii de știință chinezi”, punând astfel capăt incidentului de săptămâna trecută, când vizele de intrare au fost blocate și directorul general al organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că este „foarte dezamăgit” de evoluția evenimentelor. Beijingul a fost acuzat că a acoperit epidemia din Wuhan de la sfârșitul anului 2019, întârziând răspunsul inițial, permiţând astfel virusului să se răspândească la nivel global.

Numărul cazurilor de infecție de Covid-19 a depășit 90 de milioane

Duminică, China a înregistrat 103 noi cazuri de coronavirus. Conform datelor Comisiei, 85 de infecții au fost transmise local, dintre care 82 doar în provincia Hebei, la periferia Beijingului. Presa a raportat că cel puțin șase provincii și orașe – Beijing, Jiangsu, Zhejiang, Tianjin, Hubei și Hunan – au trimis echipe de medici și experți pentru a face față focarului din Hebei, referindu-se în principal la capitala Shijiazhuang și la orașul Xingtai.

Numărul cazurilor de infecție de Covid-19 înregistrate oficial în lume de la începutul pandemiei a depășit 90 de milioane, din care 49,9 de milioane s-au vindecat, potrivit Universităţii Americane Johns Hopkins, care raportează şi un total de 1,93 milioane de decese legate de noul coronavirus. Statele Unite rămân cea mai afectată țară din lume, cu 22,3 milioane de infecții și 373.000 de decese, fiind urmate de India și Brazilia.(Rador)