„Există un risc ridicat de reapariție în primele săptămâni și luni ale anului 2021 și va trebui să lucrăm împreună pentru a reuși să o prevenim. [ … ] S-ar putea să vă simțiți incomod purtând măști și să mențineți distanțarea fizică atunci când vă aflați în jurul prietenilor și familiei, dar acest lucru contribuie semnificativ la asigurarea faptului că toată lumea rămâne în siguranță și sănătoasă” a transmis OMS într-un comunicat recent.

În toate situațiile dacă este posibil, OMS recomandă sărbătorile în aer liber, iar participanții să poarte masca și să mențină distanța. Pentru festivitățile interioare, OMS este de părere că limitarea numărului de oaspeți și asigurarea unei bune ventilații sunt esențiale pentru reducerea riscului de infecție.

”Estimăm o creștere a cazurilor în Europa și S.U.A.” a spus directorul OMS, Tedros Ghebreyesus. Specialiștii în domeniu iau serios în calcul ca număru infectărilor să crească în prima jumătate a anului 2021 în paralel debutul și desfășurarea campaniei de administrare a vaccinului anti-COVID-19 în țările europene, cu posibilitatea creării unei impresii greșite de nereușită a acestei campanii din cauza răspândirii noului val.

Din fericire liderii europeni și autoritățile statale sau locale au acționat ferm și au stabilit deja multe aspecte legate de obligativitatea respectării unor măsuri contra răspândirii COVID-19. Olanda și Germania au intrat în lockdown începând cu 14, respectiv 16 decembrie 2020 până în ianuarie 2021, iar Polonia le-a urmat peste câteva zile. Deși o anumită oboseală este observabilă peste tot, nu este contestat pericolul și populația este de regulă cooperantă.