Ora Pământului – Earth Hour, cea mai mare manifestare voluntară la nivel mondial, este celebrată de fiecare dată pe 27 martie, cu ora locală 20.30. Pentru mai bine de o oră, oamenii din întreaga lumea vor stinge lumina și îi voi acorda planetei șaizeci de minute de repaus.

Datorită pandemiei de COVID-19, reprezentanții Earth Hour au recomandat tuturor celor care doresc să participe la eveniment să o facă online, pe site-ul evenimentului www.earthhour.org. De asemenea, echipa de organizare recomandă respectarea regulilor impuse, purtarea măștii și menținerea distanței fizice.

Idei pentru a marca evenimentul

Pe site-ul organizatorilor sunt prezentate mai multe idei prin care se poate marca Ora Pământului:

  • în intervalul stabilit ( 20.30-21.30) se va opri iluminatul în casă;
  • conectarea la pagina principală a evenimentului earthhour.org;
  • povestirea unei experiențe în timpul evenimentului;
  • informarea prietenilor referitor la Ora Pământului;
  • folosirea hashtag-ului #EarthHour (@EarthHour pe Facebook şi Twitter, @EarthHourOfficial pe Instagram) pentru a vă putea împărtăşi postările şi poveştile de pe propriile reţele de socializare

Evenimentul are ca și scop stimularea oamenilor din întreaga lume de a menține clima în limitele impuse. Conform unui studiu, trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră se produc datorită energiilor folosite în producerea electricității.

Biodiversitatea planetei este în pericol, numeroase specii de animale sunt pe cale de dispariție, iar ecosisteme de-a lungul planetei sunt degradate continuu. Natura stă la baza unei planete sănătoase și doar prin conservarea și protejarea biodiversității putem stopa schimbările climatice.

Cum este marcată Ora Pământului la nivel global

Ziua de 27 martie este sărbătorită în mai multe puncte cheie de pe glob, prin stingerea luminii pentru o oră a numeroase construcții emblematice: Turnul Eiffle, Arcul de Triumf, Turnul Belem, Palatul Westminster, Palatul Buckingham. Totodată, pe lângă cele menționate mai sus avem și clădirile din jurul Pieţei Roşii, Burj Khalifa (829 m, 200 de etaje) din Dubai (Emiratele Arabe Unite) și multe altele.

În 2007 a avut prima ediție a evenimentului la Sydney, Australia, unde au participat peste 2 milioane de oameni.

Mişcarea „Earth Hour” a fost iniţiată de „World Wide Fund for Nature” (WWF). Ea derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Înfiinţată în 1961, misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător. Totodată, scopul organizației e să construiască un viitor în care oamenii vor trăi în armonie cu natura, potrivit awsassets.panda.org.