Proiectul denumit ,,Întărirea identității culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau” are un buget de 1,8 milioane de euro, Primăria Oradea fiind liderul acestui proiect. Acest proiect presupune organizarea unui curs pentru ghizi turistici specializați în arhitectura Art Nouveau a Oradiei, precum și organizarea unei școli de vară pentru urbaniști.

Pe lângă Primăria din Oradea și Muzeul Orașului Oradea,din acest proiect mai fac parte și Institutul Naţional al Patrimoniului din România, Muzeul de Arte Aplicate din Budapesta (Ungaria), Muzeul de Arte Aplicate din Viena (Austria), Muzeul de Arte si Meşteşuguri din Zagreb (Croaţia), Universitatea Tehnică din Bratislava (Slovacia), Universitatea Kodolanyi Janos din Ungaria şi Institutul Naţional de Protecţie a Monumentelor Culturale din Serbia.

Valorificarea patrimoniului Art Nouveau

Directoarea Instituției Arhitectului Șef, Adriana Lipoveanu, potrivit unui comunicat, a spus că ,, „Instituţia Arhitectului Şef a accesat acest proiect cu scopul valorificării patrimoniului Art Nouveau al oraşului Oradea prin punerea în valoarea a tuturor obiectivelor Art Nouveau şi prin promovarea acestui patrimoniu cultural atât în ţară, cât şi în străinătate” . Proiectul se va derula până în decembrie 2022.

Având la dispoziție un buget de 257.000 de euro, Instituția Arhitectului Șef va începe elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru transformarea unui spațiu public într-unul care să favorizeze mobilitatea sustenabilă, organizarea unei școli de vară unde pot participa urbaniștii din Oradea, dar și din toate colțurile țării pentru un schimb de experiență.

De asemenea, Muzeul Oradea, având un buget de aproape 99.000 de euro, va crea programe educaționale pentru tineri, noi expoziții, dar și promovarea Art Nouveau-ului orădean cu ajutorul înregistrărilor video.

În 2017, prin același proiect, s-a reușit elaborarea Planului Urbanistic Zonal pentru zona construită din centrul istoric și realizarea unei proiecții video în Piața Unirii, cu ocazia Zilei Internaționale Art Nouveau.

Unul dintre cele mai îndrăznețe obiective a Primăriei din Oradea este organizarea Zilei Mondiale Art Nouveau în 2021 și 2022.