Oradea. Vineri, 21 mai, actorii și muzicienii se ridică împotriva propunerilor făcute de Bolojan din ultimele zile. Ei se vor aduna în Piața Unirii la un ,,manifest artistic” și așteaptă sprijin din partea orădenilor.

Manifestul a fost creat pe Facebook sub numele ,,Susțin artiștii orădeni” și peste 400 de persoane și-au anunțat deja participarea la protestului din Piața Unirii din Oradea.

„Manifest artistic. Într-o lume în continuă alunecare, cultura nu trebuie şubrezită! Dacă doriţi să ne susţineţi, vă aşteptăm vineri, de la ora 20:30, în Piaţa Unirii”, este mesajul scurt, publicat în descrierea evenimentului, relatează Bihoreanul.ro.

Oradea. Bolojan și-a ridicat în cap toată ,,elita” artistică

Chiar dacă organizatorii nu au precizat ce vor face la manifest, cel mai probabil se va prezenta un moment artistic al actorilor și muzicienilor.

Totul a pornit de la deciziile lui Bolojan de a trece pe contracte de muncă pe perioadă determinată, după care să fie evaluați. Această decizie ar urma să intre în vigoare de la 1 iulie.

De asemenea, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a mai susținut că își dorește unirea celor trei instituții pentru o mai bună eficientizare a activității. Totodată, Bolojan a cerut un număr mai mare de evenimente în oraș, în special în sezonul de vară.

Petiția ,,Susține artiștii orădeni„ a strâns sute de semnatari 

Chiar dacă nu există nicio prezentare publică a deciziilor propuse, artiștii s-au simțit cu cuțitul la os și au trimis zeci de scrisori consilierilor județeni, explicând că astfel de măsuri ar face rău calității vieții artistice din Oradea.

Pe pagina de Facebook creată pentru anunțarea protestului ce se va desfășura vineri, aceștia au îdenmnat pe toți să o semneze pentru sprijinerea actorilor și muzicienilor.

Vineri, 21 mai, în Piața Unirii se va desfășura un ,,manifest cultural” la care vor participa actorii de la Teatrul Regina Maria și Szigligeti. De asemenea, alături de actori se vor prezenta și muzicienii de la Filarmonică.

Citești aici articolul integral despre dezbaterile ce au avut loc cu privire la viața culturală din Oradea.