Concurs inedit propus de Asociația Salvatorii de Cărți

Deși trăim vremuri atât de dificile, se dovedește că imaginația și proiectele interesante se concretizează. ”Asociaţia Salvatorii de cărţi”, fondată de un grup de tineri orădeni care recuperează volume aruncate la gunoi şi le redau comunităţii, a lansat un concurs de recitări dedicat lui Mihai Eminescu, de la naşterea căruia se vor împlini, pe 15 ianuarie 2021, 171 de ani.

Propunerea asociației ar putea atrage mulți copii și adolescenți deoarece acest segment de vârstă este deosebit de receptiv la selfie-uri sau clipuri. Doritorii trebuie să se filmeze recitând poezii sau proză scrisă de autor, organizatorii insistând ca în concurs să se înscrie şi etnici maghiari, pentru că „literatura şi poezia sunt o limbă sănătoasă”, consemnează ebihoreanul.ro.

„Rolul principal al concursului de recitat organizat de Asociaţia Salvatorii de Cărţi este de a face cunoştinţă cu literatura altor naţiuni şi de a întări legăturile dintre poporul român şi maghiar. Literatura şi poezia sunt o limbă sănătoasă prin intermediul cărora devin clare anumite sentimente, trăiri şi nu în ultimul rând mesaje din trecutul apropiat şi îndepărtat, cu ajutorul cărora reuşim să facem faţă greutăţilor de zi cu zi”, au detaliat organizatorii, pe pagina de Facebook dedicată concursului.

Filmarea cu opera recitată, în română sau maghiară, nu trebuie să depăşească 3 minute şi trebuie încărcată pe site-ul asociaţiei, www.salvatoriidecarti.ro,iar data de 11 ianuarie 2021, ora 15 este termenul limită.

Juriul Concursului

Juriul concursului este format din câteva personalități recunoscute în domeniul literar: Farkas Júlia (profesoară, Timişoara), Ioan Moldovan (poet, scriitor, eseist, director, reprezentant al revistei de cultură „Familia”); Kemenes Henriette (poet, traducător, reptezentant al revistei culturale „Várad”); fr. Magyari Sára (lingvistă, profesoară de limba maghiară, docens); Márton Renáta (bibliotecară, Oradea). Prin această inițiativă organizatorii doresc să aducă în prim planul publicului valoarea culturală a cărții și forța intrinsecă a poemului și prozei de a crea punți de comunicare între oameni dincolo de prejudecățile de natură etnică și confesională.