Florin Birta are în plan să instaleze, pe domeniul public al Oradiei, la toate țarcurile de gunoaie din oraș sisteme de supraveghere. Până la implementarea camerelor, agenții Poliției Locale vor patrula, în civil, pentru a controla cum gunoaiele sunt aruncate de către orădeni.

Orădenii vor risca mai multe sancțiuni dacă aruncă gunoiul oricum, iar orice sesizare va putea fi ușor verificată.

Primarul s-a întâlnit cu reprezentanții RER Vest pentru a lămuri privind noul sisitem de colectare separată a deșeurilor și pentru a asculta nemulțumirile reprezentanților. La întâlnirea care are loc în fiecare după-amiază a fost prezent și viceprimarul Marcel Dragoș și administratorii asociațiilor de proprietari din Oradea.

Nemulțumirile orădenilor

Una dintre problemele ridicate de către orădeni este că nu vor putea responsabiliza vecinii  să colecteze deșeurile separat. Totodată, nu vor ști pe cine să dea vina în cazul în care gunoaiele vor fi aruncate unde nu trebuie.

De asemenea, președinții de asociații au asigurat că pubelele vor fi golite doar în momentul în care vor fi pline.

Această decizie a fost luată deoarece din 1 aprilie vor plăti taxa de salubrizare în funcție de câte ori sunt ridicate pubelele de cei de la RER Vest.

De când se vor instala camerele de supraveghere?

Florin Birta a precizat că s-a început un studiu de fezabilitate cu privire la instalarea camerelor de supravheghere la țarcurile de gunoi.

„Am început un studiu de fezabilitate, pentru a dota toate aceste incinte cu camere de supraveghere video. Acum stabilim de câte camere avem nevoie şi cum le-am putea gestiona eficient”, a declarat edilul.

Una dintre soluții ar fi ca și Poliția Ecologică să fie dotată cu un dispecerat și să urmărească imaginile pentru a putea fi depistați cei care nu respectă regulile. Vinovații vor fi amendați de agenții locali.

„Sunt convins că simpla prezenţă a camerelor video îi va responsabiliza pe orădeni. Vor şti că riscă o amendă şi vor respecta regulile”, a  mai spus Birta.