ACTUALIZARE:

Slujba de Înviere va putea fi oficiată normal, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare in vigoare – distanțarea fizică între enoriași și purtarea măștii, atât pentru catolici, cât și pentru ortodocși, potrivit unor surse ale presei centrale.

Restricțiile de circulație ar putea fi ridicate până la ora 2:00. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Guvernul va trebui să emită o hotărăre în acest sens.

Conform Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, slujbele vor avea loc la Catedrala din complexul Baroc și vor urma un program special.

„În data de 28 martie Biserica Romano-Catolică celebrează Duminica Floriilor, zi cu care începe perioada Săptămânii Mari, cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Patimilor.

În acest timp, celebrările liturgice în catedrala romano-catolică din Oradea se vor desfăşura după un program special”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii eparhiei.

Totodată, reprezentanții Episcopiei au mai precizat că la toate slujbele programate se vor respecta regulile de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Credincioșii vor păstra distanța prevăzută, purta mască și se vor dezinfecta pe mâini.

„Să fim cu toţii atenţi unii la alţii, pentru ca toţi să putem participa în siguranţă la aceste celebrări”, a transmis Episcopia.

Sărbătorile pascale pe timp de pandemie

Pe 28 martie se va ține slujbă în Duminica Floriilor, în catedrala episcopală. Sfintele liturghii se vor celebra după următorul program: 8.00, 10.00, 11.30, 18.00.

De asemenea, reprezentanții Episcopiei au mai adăugat că la fiecare liturghie se vor binecuvânta ramurile. De asemenea, în Săptămâna Mare, toate sfintele liturghii se vor celebra conform programului obișnuit din zilele de lucru, evident, cu respectarea regulilor impuse de prevenire a răspândirii virusului.

Pe data de 1 aprilie, Joia Mare, în catedrala romano-catolică din Oradea se va oficializa, de la ora 10, Liturghia Crismei (a uleiurilor). Ea va fi celebrată de către episcopul diecezan, PS Böcskei László. În cadrul liturghiei vor fi sfințite uleiurile folosite pentru administrarea sacramentelor.

Începând cu ora 19.00 se va oficializa Liturghia în amintirea Cinei de Taină. Liturghia va fi urmată de o veghe până la orele 21.00.

Programul complet de Paștele Catolic

Patimile și Moartea pe Cruce a Mântuitorului vor fi comemorate pe data de 2 aprilie, în Vinerea Mare. De la ora 15.00 va avea loc devoțiunea „Calea Sfintei Cruci”. De data aceasta, ea va fi celebrată în biserică.

Tot în Vinerea Mare va avea loc celebrarea patimilor și morții lui Iisus Hristos, de la ora 18. Adoraţia la Mormântul Sfânt va dura până la ora 21.

În 3 aprilie, în Sâmbăta Mare, va avea loc adorația Sfântului Sacrament la Mormântul Sfânt, între orele 10 și 18.  De asemenea, de la ora 19.00 se va ține vigila pascală unde se va ține liturghia solemnă.

În ziua Paștelui catolic, 4 aprilie, Episcopia Romano-Catolică a decis să celebreze mai multe liturghii solemne, urmând următorul program: 8, 10, 11.30 și 18.00.