Paguba a fost recuperată integral, iar Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Bihor i-au pus averea sub sechestru. Dorinel Edu a intrat în atenția autorităților în 2017, pentru afacerile ilegale pe care le-a făcut în perioada 2015-2016, complice având pe un bărbat din județul Iași, comuna Ciurea.

Cu complicitatea bărbatului de 34 de ani, reprezentant al unei societăți comerciale cu sediul în județul Iași, cu comportament de tip „fantomă”, orădeanul în vârstă de 55 ani ar fi înregistrat în evidența contabilă a societăților documente de achiziție de materiale feroase, respectiv facturi fictive, în valoare totală de 3.913.565 lei, pentru a-și diminua obligațiile fiscale datorate bugetului general consolidat al statului”, au mai precizat polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Bihor.

De-a lungul anilor, afaceristul orădean a fost implicat în numeroase anchete penale. În 2013 a fost arestat preventiv și acuzat pentru prestări de servicii la firme fantomă și înregistrarea în evidența contabilă trei dintre firmele sale. Prejudiciul se ridică la suma de 14 milioane lei. De asemenea, bărbatul în vârstă de 55 de ani a fost și denunțător a fostului prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa. Dorinel Edu a susținut că fostul prim-procuror i-a pretins bani și servicii în valoare de 50.000 euro.  ce  a primit o pedeapsă la închisoare pentru 6 ani. În urma procesului, Tribunalul Bihor l-a achitat pe Popa.

Firmele orădeanului au înregistrat în anul 2019 o cifră de afaceri record de 19 milione de lei. Dorinel Edu achita contravaloarea achizițiilor prin stransfer bancar, iar ulterior, sumele au fost retrase de către administratorii societăților respective.

Evaziunea fiscală nu e o nouătate în România, iar efectele negative ale evaziunii își pun amprenta din ce în ce mai pregnant asupra economiei naționale.

În țara noastră, infracțiunea de evaziune fiscală  este pedepsită cu închisoarea, de la 2 la 8 ani în cazul unui prejudiciu de până la 100.000 euro, de la 7 la 13 ani pentru un prejudiciu de până la 500.000 euro și de la 9 la 15 ani pentru un prejudiciu mai mare de 500.000 euro.

În cazul achitării sumelor solicitate de către partea civilă în procesul penal până la primul termen de judecată, limitele de pedeapsă se reduc la jumătate.