Municipalitatea din Oradea organizează o nouă ediție a Zilei Mondiale Art Nouveau cu diferite evenimente pentru toate vârstele.

Altfel spus se vor organiza jocuri cu baloane de săpun, tururi ghidate, ateliere de pictură pe față și vor avea loc si noi expoziții.

Pentru a evita adunările aglomerate, organizatorii au decis să renunțe la proiecțiile 3D pe clădiri, dar au decis instalarea unor pânze imprimate cu decoraţiuni zoomorfe, în stil Art Nouveau.

Ele au fost instalate pe stada Vasile Alecsandri și la intrarea în Pasajul Vulturul Negru. Orădenii se vor putea bucura de o priveliște extraordinară timp de treizeci de zile.

Oradea. Zeci de evenimente îi așteaptă pe orădeni în perioada 10 iunie-13 iunie 

Evenimentele vor începe în 10 iunie și se vor desfășura până pe 13 iunie. Acestea au loc în cadrul proiectului „Întărirea identităţii culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau” (acronim proiect – Art Nouveau 2).

Municipalitatea a reușit să câștige anul trecut, prin Instituția Arhitectului Șef, proiectul cu finanțarea europeană. Altfel spus, Primăria a reușit să câștige un un buget de 257.000 euro pentru organizarea evenimentelor. Contribuția UE este de 85% 13% cofinanţarea asigurată de Guvernul României şi 2% contribuţia proprie a Primăriei.

Anul acesta, tema esențială a proiectului este natura, iar elementele decorative vor simboliza fauna. Conceptul derivă din trăsăturile caracteristice curentului Art Nouveau, care se remarcă prin prelucrarea unor teme şi simboluri inspirate de mediul natural.

În fiecare an, pe 10 iunie este celebrată Ziua Mondială Art Nouveau. Printre cei mai cunoscuți arhitecți reprezentanți ai stilului sunt Antoni Gaudi şi Odon Lechner. Acest stil arhitectural a caracterizat perioada 1880-1910.

Cele mai mari două organizaţii din Europa care coordonează activităţile Zilei Mondiale a Art Nouveau-ului sunt „Art Nouveau European Routes” din Barcelona şi „Réseau Art Nouveau Network” din Bruxelles, relatează Bihoreanul.ro.

Citește aici programul pentru Zilele Art Nouveau ce se organizează în Oradea.