Construcția a putut fi admirată de către bihoreni pentru încăperile sale și pentru marmura policromă decenii de-a rândul deoarece această clădire a funcționat în perioada comunistă și până când a fost retrocedată greco-catolicilor ca bibliotecă județeană.

Într-o înțelegere cu Primăria Oradea, episcopul greco-catolic Virgil Bercea a convenit să accepte sprijinul primăriei pentru reabilitare și propunerile primarului de atunci a orașului pentru valorificarea culturală și turistică a acestei construcții emblematice.

Lucrările de reabilitare au început relativ repede, în așa fel încât, Primăria Oradea prin contractorii săi a putut să livreze urbei o reabilitare totală exterioară a palatului episcopal în luna august 2019. Vestea cea bună a umplut sufletele orădenilor și imaginea dezolantă a palatului aflat în regres și lucrări neașteptate în zona centrală a fost repede înlocuită cu aspectul refăcut și îngrijit al fațadelor.

Primul pas a fost realizat, dar abia de acum urmează partea cea mai provocatoare. Interioarele trebuie reabilitate și ele și simțul artistic inițial trebuie să fie redat cât mai fidel cu putință. Așadar proiectul pentru reabilitare interioară a palatului episcopal în valoare de 3 milioane de euro a fost întocmit în toamnă și surse credibile susțin că este deja aprobat și documentele au fost înaintate pentru implementare, estimându-se că reabilitarea interioară va debuta în primăvara lui 2021 și se va derula pe durata a trei ani. Sperăm că activitatea fostului primar, Ilie Bolojan, în această direcție va fi continuată cu aceeași perseverență de către actualui primar, mai tânărul Florin Birta.

Atunci când reabilitarea va fi completă se dorește, după cum mărturisesc comunicatele oficialilor, valorificarea spațiului palatului episcopal pentru activițăți culturale, expoziții, evenimente cultural-științifice, vizite turistice.

Comunitatea greco-catolică de asemenea își manifestă susținerea și își exprimă convingerea că splendida clădire va contrbui la o mai bună imagine a comunității orădene. De la balconul acestei clădiri, regele Ferdinand I și regina Maria a salutat populația bihoreană în vizita lor la Oradea după Marea Unire. În fața acestei clădiri, celebra piațetă Unirii evidențiază o frumoasă statuie ecvestră a regelui Ferdinand I.