Unele lucrări de consolidare și de reparare de fațade desfășurate concomitent chiar în zona centrală au creat în ultimii ani disconfort și o imagine ceva mai dezolantă, dar în același timp dădătoare de speranțe. Câteva proiecte importante sunt pe cale să prindă viață chiar în apropierea corso-ului orădean și se lucrează, din câte se pare, intens în acest sens. Se speră că la final bucuria trecătorilor și a celor care vor dori să iasă prin oraș sau la o terasă va fi totală.

În Piața Ferdinand, care este încadrată de Teatrul Regina Maria și de construcții arhitectonice de o frumusețe și o valoare considerabilă, este una dintre zonele în care încă din vară lucrările au fost în plină desfășurare. Conform graficului stabilit la demararea lucrărilor (mai 2019), termenul de realizare este de 18 luni.Potrivit noului și tânărului primar al Oradiei, Florin Birta, până acum a fost înlocuită toată infrastructura de rețele subterane, trotuarele sunt pregătite pentru montarea pavajului, iar în jurul statuii Regina Maria au fost montați cubeții și s-a turnat un strat de asfalt pe zonele de carosabil.

„Lucrările vor continua după Anul Nou, cu pavarea trotuarelor, amenajarea spaţiilor verzi, realizarea mobilierului urban, a instalaţiilor de iluminat, a fântânilor şi finalizarea sensului giratoriu. Estimăm că lucrările vor fi închise în primăvara anului viitor”, a transmis edilul. Piața Ferdinand va arăta la final, conform proiectului, undeva în primăvara anului viitor, deosebit de modern păstrând în același timp notele inspiratoare de epocă.

În a doua jumătate a secolului XIX și în perioada interbelică această zonă a orașuui a fost una de maximă importanță și de promenadă. Fotografiile de epocă și clădirile restaurate în contemporaneitate revelează cosmopolitismul epocii și sublimul freamăt al acestei porțiuni de oraș preferată atunci de către tineri și visători, de către domni și de către doamne gătite după moda acelor vremi. Se speră ca anul viitor să fie de bun augur și că orădenii și vizitatorii se vor bucura de finalizarea Pieței Ferdinand în deplină siguranță.