Pe de altă parte, pandemia de coronavirus ne-a oferit oportunitatea să ne bucurăm mai mult de locurile frumoase din țara noastră. De la această premisă au pornit și autoritățile din Oradea, anunțând că pregătirile pentru Sărbătorile de Iarnă sunt în toi. Anul acesta, iluminatul va fi deosebit. Sunt pregătite peste 300 de figurine luminoase și 14 km de ghirlande. Vor fi amplasate în tot municipiul, pe toate bulevardele și arterele de circulație din oraș.

De asemenea, în Piața Unirii va fi montat un brad ecologic de 12 metri. Oradea este un oraș cunoscut pentru păstrarea obiceiurilor de Crăciun. Cei mai mulți dintre localnici vorbesc despre legenda lui Ali Baba( pronunțat „Oli Bobo”), omul care colinda tot orașul de Crăciun și împărțea daruri copiilor.

Ediția de anul trecut a Târgului de Crăciun a reușit să strângă peste 200 000 de vizittatori și a adus încasări de 344 000 de lei, se arată în datele transmise de autoritățile orădene. „În acest moment, suntem nevoiți să anunțăm și anularea Târgului de Crăciun Oradea – unul din cele mai cunoscute evenimente orădene și totodată, evenimentul cu cel mai mare număr de comercianți, atracții, activități și participanți.

Anularea evenimentului fost o decizie dificilă însă necesară și inevitabilă considerând creșterea accelerată a numărului de noi cazuri de coronavirus din ultimele zile, prioritatea noastră nr. 1 rămânând în continuare siguranța comunității. Atunci când contextul va permite din nou organizarea de evenimente, ne dorim să ne revedem sănătoși și în condiții de deplină siguranță, la evenimentele deja consacrate din Oradea, dar și la altele noi, la fel de interesante și ofertante”, au transmis oficialii Primăriei Oradea, într-un comunicat de presă.

Cum stă Oradea la capitolul investiții

Dacă bugetul alocat pentru împodobirea orașului este generos, anul 2020 a fost unul bun pentru realizările urbane.

Mai mult decât atât, Oradea a fost inclusă recent în topul celor mai sigure destinații europene ale anului, la inițiativa Asociației European Best Destinations, organizație care promovează cultura și turismul european. În ceea ce privește infrastructura, finalul anului 2020 a însemnat și inaugurarea celei mai performante unități de primiri urgențe din țară. Investitia se ridică la aproximativ 30 de milioane de lei, contribuția Primăriei Oradea fiind în proporție de 42%, iar restul bugetului provine de la Ministerul Sănătății. Concret, orădenii au echipamente medicale moderne, laborator nou de analize, sală de curs pentru rezidenți si studenți.

Proiectul finalizat a venit ca o bulă de oxigen în contextul actual, când tot mai multe persoane ajung la spital din cauza infectării cu Covid. În curs de finalizare sunt și lucrările la Piața Ferdinand. Aceasta este o investiție din fonduri europene, în cadrul căreia s-au refăcut scuaruri si s-a montat piatră pe zonele pietonale ale pieței.