Asociația ”Prietenii Pisicilor”, singurul adăpost dedicat felinelor fără stăpân din Oradea, este în pericol să devină o amintire

Înfiinţat în urmă cu mai bine de un deceniu, singurul adăpost dedicat felinelor fără stăpân din Oradea, ”Prietenii Pisicilor”, este în pericol să devină o amintire. Până la 1 martie, pisicuţele trebuie să plece din casa în care stau cu chirie, iar voluntarii care le îngrijesc caută soluţii, apelând și la bunăvoinţa altor orădeni, relatează ancheta Bihoreanului.

Buna organizare a asociației și bunele intenții, care se concretizează printr-o imagine mai bună a orașului, se confruntă însă cu greutățile financiare, materiale și logistice.

Asociația ”Prietenii Pisicilor”, organizație non-profit, a fost înființată în 22 aprilie 2010. Asociația are o pagină de Facebook activă și un web-site modern.

Asociația are o pagină Facebook deosebit de activă și chiar un web-site modern. Pe web-site asociația se prezintă:

”Asociatia Prietenii Pisicilor din Oradea a fost infiintata in 22 aprilie 2010. Este o organizatie non-profit, formata exclusiv din voluntari, al carei scop principal este salvarea pisicilor comunitare abandonate, ingrijirea lor si gasirea unui camin permanent pentru acestea”.

Obiectivele Asociației :

”Principalele obiective ale asociației sunt:

Sa ofere adapost temporar unui numar de maxim 40 de pisici comunitare sau abandonate, gasite in Oradea;
Sa gaseasca familii iubitoare pisicilor aflate in grija asociatiei, dispuse sa le adopte si sa le ofere un camin permanent;
Sa constientizeze comunitatea locala in ceea ce priveste rolul fiecaruia in reducerea numarului de pisici comunitare sau abandonate, prin sterilizare si in imbunatatirea vietii animalelor in general;
Sa se straduiasca sa atraga fonduri pentru a oferi sterilizare gratuita”.

”Suntem câțiva oameni care, înainte sau după job, mergem la pisicuțe”, spune Linda

„Suntem câţiva oameni care, înainte sau după job, mergem la pisicuţe”, spune Linda, un voluntar. Activitatea necesită însă o activitate permanentă: zilnic, în adăpost trebuie făcută curăţenie, iar felinele, adunate de pe străzi sau din casele în care au rămas singure după ce stăpânii lor au murit, trebuie hrănite.

În momentul de față, adăpostul funcţionează încă într-o casă închiriată în Oradea, a cărei adresă n-a fost deconspirată niciodată. „Nu am vrut să ne trezim cu pisici aruncate peste gard, pentru că avem o capacitate limitată”, spune femeia. În prezent, în casă trăiesc 58 de feline, iar dacă ar fi mai multe, ar fi prea înghesuite. „Scopul este să le asigurăm o viaţă bună, nu să le ţinem una peste alta”, spun voluntarii.

Adăpostul pisicuțelor este acum în impas. Până pe 1 martie asociația trebuie să se mute.

S-a dat însă alarma, deoarece, adăpostul pisicilor este acum într-un impas: până pe 1 martie, asociația trebuie să se mute, proprietarul având alte planuri cu imobilul. „Avem nevoie de o altă casă şi trebuie să fie în Oradea, pentru că noi aici locuim”, explică un voluntar.

Entuziasmul voluntarilor a mers dincolo de limitele obișnuite. Încercând să să nu mai rişte pe viitor evacuarea, voluntarii au un plan măreţ: să cumpere propria casă.

Voluntarii doresc să contracteze un credit pentru casa nouă și să plătească ratele împreună. Au lansat și o strângere de fonduri pe Facebook

„Unul dintre noi va lua un credit, iar împreună vom plăti ratele. Când casa va fi achitată, o donăm asociaţiei”, spune voluntarul Linda. Bineînțeles, condiția principală este ca ratele să fie mereu plătite la timp.

Asociaţia a lansat recent o strângere de fonduri, pe Facebook, şi a organizat târguri şi tombole online, ca să adune un fond de rezervă, din care să susţină adăpostul. „Le mulţumim tuturor celor care ne ajută, dar rugămintea cea mai mare pentru orădeni nici nu este aceea de a dona bani. Ne-ar ajuta mai mult dacă ar steriliza pisicile pe care le au sau le găsesc, ca să nu mai ajungă altele pe străzi”, spune Linda. Cu cât mai puţine feline vor fi abandonate, cu atât mai bine o va duce şi adăpostul.