Oradea. După ce coroanele funerare de plastic au fost interzise pe motiv că sunt poluante și nu pot fi reciclate, producătorii acestor obiecte au decis să dea în judecată Primăria.
Altfel spus, Administrația Domeniului Public, subordonată Primăriei Oradea, va se va întâlni în sala de judecată cu producătorii de coroane funerare de plastic.
ADP a luat hotărârea de a interzice din 1 iunie vânzarea coroanelor funerare din plastic şi a celor cu inserţii de sârmă în pieţe.
De asemenea, a fost interzisă depunerea lor în cimitir, iar astfel de decizii încep să fie puse în practică în localitățile din proximitate.
Oradea. S-a decis interzicerea comercializării și depunerii coroanelor funerare din plastic
Municipalitatea a luat această decizie deoarece coroanele din plastic nu pot fi reciclate, iar cele din flori naturale cu inserție din sârmă nu pot fi făcute compost datorită metalului ce blochează mașinile de tocat.
ADP cheltuie 60.000 de lei pe lună pentru depunerea la groapa de gunoi a deșeurilor nereciclabile.
„De când s-a aflat de Oradea, au început şi preoţii din Arad, Caransebeş, Nădlac, Timişoara, că nu mai e voie cu coroane din plastic. De două săptămâni n-am avut niciun client. Lucrez pe stoc, cu 60 de angajaţi pe care îi plătesc”,a precizat Rózsa Maria, directorul companiei Serplast Oradea, cea mai veche firmă de profil din România, scrie g4media.ro, informează evz.ro.
Mai mulți producători din țară pregătesc un procesc împotriva ADP, susținând că există soluții, doar că municipalitatea a luat decizia fără a se consulta în prealabil cu ei.
Una dintre soluții ar fi colectarea separată a coroanelor cu sârmă sau din plastic, ca să nu mai ajungă deşeuri nereciclabile. De asemenea, topirea celor artificiale și compostarea celor naturale ar reprezenta una dintre soluții.
Administrația Domeniului Public a luat decizia ca din 1 iunie să fie interzisă vânzarea coroanelor funerare din plastic şi a celor cu inserţii de sârmă în pieţe.