Începând cu data de 22 februarie sunt disponibile destinațiile Milano-Bergamo, Bologna ( Italia) și Dusseldorf-Weeze ( Germania), iar cursa Londra Stansted-Oradea- Londra Stansted debutează în 23 februarie. Biletele de avion din și spre Oradea se pot achiziționa de pe site-ul oficial Ryanair. Toate destinațiile vor avea o frecvență bisăptămânală, iar prețul biletelor pornește de la 14,99 euro. Datorită pandemiei de coronavirus și măsurilor restrictive, zborurile Ryanair de la Oradea au fost amânate pentru sfârșitul lunii februarie a anului viitor, chiar dacă inițial trebuiau să debuteze la începutul lunii decembrie.

În 2018 Ryanair și-a suspendat cursele pe care le deschisese spre Londra-Stansted, Bergamo-Milano, Barcelona, Dusseldorf-Weeze și Memmingen-Munchen Vest, iar Aeroportul Oradea a rămas internațional doar cu numele, în ultimii doi ani. Pentru a impulsiona renașterea aeroportului, autoritățile locale au luat decizia de a schimba conducerea și de a accesa ajutoarele de stat acordate de Guvernul României, în valoare de peste 5 milioane de euro, pentru aeroporturile locale viabile pe relațiile externe de linie. De ajutoarele de stat au beneficiat și aeroporturile din Iași, Timișoara, Cluj, Sibiu, Bacău și Craiova.

Chiar dacă aeroporturile din Cluj și Timișoara rămân cele mai aglomerate chiar și pe timp de pandemie, Oradea vine cu o destinație pe care cele două aeroporturi transilvane nu o oferă. Este vorba despre Dusseldorf-Weeze, una dintre cele mai industrializate zone ale Europei. În această periodă de restricții, condițiile de călătorie către Germania, Italia și Marea Britanie pot fi consultate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (https://www.mae.ro/travel-conditions)

Aeroportul ,,Avram Iancu” din Cluj rămâne lider detașat cu 34 de destinații, conform portalului Wizz Air și beneficiază de operatori aerieni precum Blue Air, Tarom, Turkish Airlines, Lufthansa și Wizz Air. Amintim câteva destinații Wizz Air de la Cluj: Paris-Beauvais, Londra – Luton, Dortmund, Milano-Bergamo, Bruxelles – Charleroi, Zaragoza, Birmingham, Frankfurt-Hahn, Barcelona, Basel – Mulhouse – Freiburg, Eindhoven, Valencia, Bologna, Memmingen – Munchen Vest, Madrid, Malmo, Nurnberg, Lyon.

Aeroportul din Timișoara beneficiază, pe lângă Wizz Air, și de un parteneriat cu Eurowings pentru destinația Stuttgart și Lufthansa, pentru Munchen. Chiar dacă are mai puține destinații decât aeroportul din Cluj, din Timișoara sunt disponibile curse spre Paris, Dortmund, Karsruhe/Baden-Baden, Bruxelle Charleroi, Milano, Roma, Valencia, Madrid și Londra Luton.

Pe aeroporturile Cluj și Timișoara sunt suspendate anumite destinații datorită ,,sezonului mort” în perioada ianuarie-februarie.

Anul 2020 a reprezentat cel mai catastrofal an pentru companiile aeriene, la nivel global. Asociația Internațională de Transport Aerian ( IATA) a estimat că industria aeriană a înregistrat în anul 2020 pierderi de până la 77 miliarde de dolari datorită restricțiilor legate de pandemia de coronavirus ce a afectat călătoriile globale.

Fără ajutorul guvernelor ce au acordat companiilor aeriene ajutor în valoare de 160 de miliarde dolari, risca să fie pierdute 5 milioane de locuri de muncă în industria aviatică.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.