Cu un număr foarte mare de clădiri aflate în lucru și restaurare, Oradea a fost un mare șantier în ultimii ani cu atât mai mult cu cât s-a muncit și la infrastructur urbană în zona centrală. Cu toate acestea, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a înregitrat un nou succes major prin finalizarea lucrărilor la clădirea Filarmonicii Oradea.

Rând pe rând însă câte o veste bună, câte un ”ghiocel”, se ivește și fațadele restaurate se lasă admirate în adevărata lor splendoare. Deși nu este meritul absolut al lui Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor se poate mândri cu o nouă realizare. Cel mai recent, pe strada Moscovei nr. 5, clădirea construită încă din 1895, după planurile arhitectului Rimanóczy Kálmán jr., care este acum sediul Filarmonicii din Oradea, şi-a recăpătat frumusețea și strălucirea legendare. După ani de zile în care clădirea a avut un aspect șters, anost, faţadele palatului au fost reabilitate, iar toate decoraţiunile şi ornamentele spectaculoase au fost refăcute.

Consiliul Judeţean Bihor a comandat lucrările care au fost executate de asocierea firmelor Drum Asfalt și Trameco, la valoarea de 2,2 milioane lei. Pe lângă reabilitarea faţadei, muncitorii firmelor au schimbat acoperişul şi au făcut şi reparaţii la elementele de tâmplărie.

Clădirea Filarmonicii Oradea – în litigiu cu Episcopia Romano-Catolică

Puțină lume știe însă că această clădire de patrimoniu este subiectul unei dispute juridice care a împiedicat reabilitarea ei mai rapidă. Din anul 2002, clădirea Filarmonicii este în litigiu cu Episcopia Romano-Catolică care a solicitat retrocedarea imobilului, CJ Bihor fiind deci în cumpănă pentru a mai face investiţii semnificative. În vara lui 2019 însă, CJ Bihor şi Episcopia Romano-catolică au încheiat un acord care a făcut posibilă reabilitarea faţadelor, cu menţiunea că, dacă imobilul va reveni Episcopiei, aceasta va plăti contravaloarea lucrărilor, din care se va scădea preţul de uzură. Clădirea a fost construită în două etape 1895 și 1914 și este deosebit de interesantă prin elementele sale arhitectonice și prin sălile sale deosebit de generoase și de spațioase.

Realizarea este cu atât mai notabilă cu cât ani la rând clădirea a arătat într-un mod jalnic și a făcut subiectul unor reportaje tv și de presă care prezentau o situație aproape fără ieșire. Știrile reflectte în mass-media încă din 2014,referitoare la acest subiect, au fost deosebit de pesimiste.