Conform AGERPRES, Liderul PNL a vorbit despre călătoriile gratuite cu trenul pentru studenți și a precizat că va susține amendamentul dacă coaliția de guvernare va lua o decizie în acest sens.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a precizat că va susține amendamentul pe care Florin Roman la depus la legea bugetului de stat.

„Eu voi face ce se hotărăşte în cadrul coaliţiei. A depus amendamentul, vedeţi că l-a depus fără semnătura mea. Dacă se va lua o decizie în coaliţie de a susţine acest amendament, îl voi susţine şi eu”, a precizat preşedintele PNL.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că ar fi de acord ca și studenții să primească gratuitate pentru 12 călătorii dus-întors cu trenul între localitatea de domiciliu și cea unde studiază.

„Da, sunt convins că această propunere ar putea să treacă. Ea prevede un număr de 12 călătorii dus-întors între localitatea de domiciliu şi universitate. Călătorii care să se facă, bineînţeles, pe durata anului universitar, la care să se adauge reducerea standard de 50% pentru întreg anul calendaristic fără limită de călătorii”, a afirmat Cîmpeanu la Parlament.

Anularea călătoriilor gratuite cu trenul au scos studenții în stradă

Ministrul Educației a declarat că sumele necesare pentru călătoriile gratuite ar fi prevăzute în bugetul Ministerului Transporturilor. Sorin Cîmpeanu a declarat că votează amendamentul propus de către colegul lui liberal: „Da, eu voi vota, îmi voi exercita dreptul de vot”, a precizat ministrul.

Pe 20 februarie, Sindicatul Elevilor şi Studenţilor Militanţi au pichetat sediul Guvernului și a celor de la USR și PNL. Ei s-au declarat nemulțumiți de decizia de a elimina călătoriile gratuite cu trenul. Evenimentul la care au participat zeci de studenți s-a intitulat ‘Marşul Pomanagiilor Împotriva Neoliberalismului’, aluzie la ironiile mediatice asupra subiectului.

„Mesajul nostru este clar: Nu vă atingeţi de drepturile existente. Dacă acceptăm compromisuri, măsurile de austeritate vor continua pe zi ce trece. Am văzut deja cum premierul şi-a motivat ideologic opoziţia faţă de gratuitate. Ne putem imagina continuarea. Trebuie să existe o reacţie fermă”, a declarat în acea perioadă, Mihnea Teodor Popescu, unul dintre membrii Sindicatului.