Șefa Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ministrul suedez de externe, Ann Linde, a declarat că Ucraina a îndeplinit toate condițiile pentru a putea fi organizat un nou summit în „Formatul Normandia”, cu participarea liderilor din Rusia, Germania și Franța.

RADOR (20 ianuarie) – Șefa Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), ministrul suedez de externe, Ann Linde, a declarat că Ucraina a îndeplinit toate condițiile pentru a putea fi organizat un nou summit în „Formatul Normandia”, cu participarea liderilor din Rusia, Germania și Franța.

Cu toate acestea, potrivit şefei diplomaţiei suedeze, partea rusă nu și-a îndeplinit obligațiile asumate. Ann Linde, aflată, miercuri, într-o vizită în estul Ucrainei, a remarcat că, la summitul în „Formatul Normandia” desfăşurat la Paris în decembrie 2019, s-a ajuns la un acord cu privire la o nouă astfel de reuniune, sub rezerva anumitor condiții.

„Ucraina a îndeplinit toate condițiile. Rusia, din păcate, nu”, a spus Linde

„Ucraina a îndeplinit toate condițiile. Rusia, din păcate, nu. Acum, totul depinde de modul în care se desfășoară negocierile, de modul în care se ajunge la o înţelegere pentru îndeplinirea acestor condiții” – a explicat Linde. Totodată, şefa diplomaţiei suedeze a exclus posibilitatea participării OSCE la negocierile în „Formatul Normandia”, subliniind că acest format este eficient în componența actuală. Linde a mai explicat de ce numește ceea ce se întâmplă în Donbas drept „conflict”, nu „război”.

„Nu pot folosi exact aceeași terminologie ca dumneavoastră, pentru că sunt șefa OSCE, iar aceasta este o organizație bazată pe consens, care necesită acordul a 57 de țări. Uneori, acest lucru ajută, deoarece înseamnă că orice decizie pe care o luăm este susținută de toate cele 57 de state. Dar, de asemenea, înseamnă că eu, în calitate de șefă a organizației, nu pot trece peste o poziție comună și trebuie să folosesc o terminologie comună” – a adăugat Ann Linde.(www.rbc.ua – 20 ianuarie)/sdan/cciulu