Principalul impediment fiind faptul că spitalele orăşeneşti nu pot asigura oxigen, decât prin concentratoare, care au presiune şi debit reduse. Or, de cele mai multe ori, este nevoie de oxigen la presiune mare

„Este o discuţie la nivelul Ministerului Sănătăţii de modificare a Ordinului 555, cu spitalele de linia I, II şi III care intră în această bătălie cu virusul SARS-CoV-2 şi sunt cuprinse mai multe spitale din judeţ. Problema cea mai mare este că aceste spitale au capacitate de oxigen limitată, ele putând asigura oxigenul doar prin concentratoare. Este dificil ca într-un timp foarte scurt să poţi asigura oxigenul sub presiune în aceste spitale şi, de fapt, aici este marea problemă, pentru că, din păcate, foarte multe cazuri vin târziu, în forme severe, în care este nevoie de tratament cu oxigen la presiune şi debit mare”, a explicat, sâmbătă, şeful Secţiei Boli Infecţioase a Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara, dr. Virgil Musta, într-o conferinţă de presă.

Se caută soluții pentru a reduce răspândirea virusului, nu doar pentru oxigen la presiune mare

Zoltan Nemeth, Prefectul judeţului Timiş, a arătat că, la ora actuală, în campusul organizat de Spitalul Militar din Timişoara pe Stadionul CFR din municipiu este deja totul pregătit pentru amenajarea de noi paturi ATI. Săptămâna viitoare se va încerca racordarea acestora la reţeaua de utilităţi.

Prefectul a subliniat că este vorba, de fapt, despre „o semicarantină”. Obiectivul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş „nu a fost carantinarea. Se caută soluții pentru a lua măsuri concrete şi reale de a reduce răspândirea virusului. Din păcate, aceste condiții „nu puteau fi luate decât în condiţii de carantină”.

„Activităţile religioase vor fi permise doar în exterior, terasele şi sălile de fitness se vor închide, se va reduce numărul persoanelor maxim admise în spaţiile comerciale, unde trebuie să se asigure un spaţiu de 8 metri pătraţi pentru fiecare persoană, reducând astfel şi aglomerările urbane din cadrul acestor centre comerciale”, a menţionat Zoltan Nemeth.