Conform publicației „BizBrasov‟, decizia SIIJ de a retrage apelul în procesul în care procurorii DNA acuză retrocedarea ilegală a 43.277 de hectare de pădure afectează Romsilva. Compania națională riscă să nu mai poată recupera fondul forestier, valoarea pagubei fiind de peste 300 de milioane de euro. Viorel Hrebenciuc a recunoscut în fața instanței că a aranjat retrocedarea pădurii,pentru o mită substanțială de 12000 de hectare. Cu toate acestea, suprafața mai poate reveni în posesia statului doar cu ajutor unei decizii a Curții Constituționale.
Admiterea revizuirii ar fi însemnat readucerea acestei suprafețe de pădure în patrimoniul statului, susțin reprezentanții Romsilva.
Decizia instanței a fost următoarea: „Constată imposibilitatea verificării admisibilității cererii de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Judiciară împotriva încheierii din data de 12 iunie 2019, pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2862/1/2018, până la soluționarea, de către Curtea Constituțională, a excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 453 alin. (3) și art. 457 alin. (1) din Codul de procedură penală, ambele cu privire la cazul de revizuire prevăzut de art. 453 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală”.
Reprezentanții Romsilva au declarat că deciziilor instanței, peste 43.000 hectare de pădure retrocedate ilegal nu pot fi readuse în patrimoniul statului și în administrarea regiei. Asta pentru că Romsilva nu a fost admisă ca partea civilă în dosarul penal.
„Menționăm că judecătorii Curții de Apel Brașov au respins cererea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva de a se constitui ca parte civilă în dosarul acestei retrocedări ilegale, împiedicând Romsilva să apere interesele statului, alături de reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice, după ce juriștii Regiei au fost prezenți până acum în toate etapele proceselor privind retrocedarea ilegală a celor 43.227 de hectare”, au precizat reprezentanții Romsilva.
43.000 hectare de pădure retrocedate ilegal, corupția afost dovedită
Suprafața, formată din pădurile Comănești, Palanca, Brătulești, Agăș, Ciobănuș și Dărmănești, a fost retrocedată de Tribunalul Covasna în aprilie 2012. Asta, după ce trei instanțe anterioare au stabilit că nu se poate reconstitui dreptul de proprietate pentru Elie Vlad Sturdza și Paltin Sturdza, aceștia fiind rude de gradul al V-lea cu defunctul Nicolae Ghica, moștenirea în linie colaterală fiind posibilă până la gradul IV de rudenie inclusiv.
DNA a trimis dosarul în instanță în ianuarie 2015, procesul având peste 60 de termene de judecată. În octombrie 2015, Viorel și Andrei Hrebenciuc, dar și fostul deputat Ioan Adam și-au recunoscut vinovăția, solicitând să fie judecați prin procedura simplificată.
Viorel Hrebenciuc și-a recunoscut faptele în fața judecătorilor și a spus că a acceptat să intervină pe lângă funcționarii unor instituții din Bacău pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza să intre în posesia a 43.000 de hectare de pădure. În schimbul intervenției, Hrebenciuc urma să primească 12.000 de hectare, prin încheierea unui act adițional pe numele fiului său.
Și președintele completului de judecată, Lorand Andras, care a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru această pădure a fost condamnat. Trimis în judecată de procurorii DNA, a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare pentru infracțiunea de luare de mită. Și pedeapsa acestuia se rejudecă acum la Curtea de Apel București în același dosar ca și cel al lui Viorel Hrebenciuc.