Curtea Constituțională a României(CCR) a stabilit, în unanimitate, că un procuror de la DNA nu mai poate continua ancheta penală pentru o faptă pe care nu este compentent să o cerceteze(n.r. competența din punct de vedere juridic presupune atribuția stabilită prin lege)
Cu alte cuvinte, dacă nu este competent să urmărească penal o faptă dintr-un dosar în care a lucrat inițial, va trebui să o trimită de urgență parchetului corespunzător.
„Pentru pronunţarea soluţiei de admitere, Curtea a constatat că dispoziţiile art.13 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.43/2002 contravin, în esenţă, dreptului la un proces echitabil şi dreptului la apărare, consacrate de art. 21 alin. (3) şi art. 24 din Constituţie, precum şi de art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale. În considerarea faptului că acestea încalcă dispoziţiile procesual penale ce reglementează competenţa organelor de urmărire penală constituie norme juridice cu caracter imperativ, a căror nerespectare atrage sancţiunea nulităţii absolute”, se arată în motivarea CCR.
DNA are competențe precise. Ce se întâmplă dacă nu se respectă decizia CCR
În fond, decizia CCR se aplică imediat, în mod obligatoriu. În caz contrar, dosarele de urmărire penală pot primi achitare din start, pentru necompetența materială și teritorială.
De altfel, DNA este structura de anchetă care a primit multe achitări în instanță, nu doar pentru lipsa de probe, ci și pentru lipsa de competență(n.r. în sens juridic înseamnă atribuție stabilită prin lege) de a cerceta unele fapte penale.
Spre exemplu, au fost cazuri când procurorii DNA continuau ancheta și pentru fapte de evaziune fiscală.
Parlamentarii, cu ochii pe atribuțiile procurorilor
Cele mai recente discuții ale parlamentarilor au fost pe tema DNA.
Mulți dintre liderii politici au acuzat, în mod public, că procurorii DNA au hărțuit zeci de magistrați din țară, pentru a a da soluțiile pe care le doreau ei.
„ Trebuie găsită o soluție astfel încât DNA să nu-i trimită în judecată pe procurori și judecători. Am văzut ce abuzuri au avut loc în trecut. Am văzut la DNA Bihor cum se fabricau dosare judecătorilor care nu erau de acord cu rechizitoriile DNA.
Nu trebuie să oferim nici un spatiu șantajului în lupta anticorupție” , a declarat deputatul UDMR Botond, pentru luju.ro