Anul acesta s-au înscris doar 66 % dintre elevii de clasa a XII-a şi a XIII-a din promoția curentă, iar abandonul școlar datorită pandemiei a crescut considerabil.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că că acest procent de elevi înscriși la BAC este cu mult mai mic față de anii anteriori. Pandemia având efecte negative asupra modului de predare și învățare în sistemul de învățământ românesc.

”Vedem, din păcate, şi în numărul celor înscrişi pentru examenul de bacalaureat, care sunt doar 114.000 din promoţia curentă, formată din 173.000 de elevi de clasa a XII-a şi a XIII-a.

E vorba de două treimi, 66% înscrişi la examenul de bacalaureat din promoţia curentă – 152.000 clasa a XII-a şi 21.000 elevi de clasa a XIII-a. Este un procent mai mic decât în anii anterior, procentul celor înscrişi la Bacalaureat”, a precizat Sorin Cîmpeanu pentru Digi24.ro.

Înscrierea la BAC este de doar 66 %

Minstrul a tras un semnal de alarmă cu privire la abandonul școlar și tulburările sociale prin care elevii, dar și profesorii, au trecut în ultimele luni provocate de pandemie.

,,Asta creează îngrjorări cu privire la creşterea riscului de abandon şcolar. Pe de altă parte, din păcate, vedem doar săptămâna aceasta numeroase cazuri de bullying, un element îngrijorător. Este tot o consecinţă a pierderilor care au fost înregistrate nu numai în plan educaţional, dar şi în planul tulburărilor sociale, comportamentale, emoționale.”, a precizat  Sorin Cîmpeanu.

În 11 martie 2020, elevii s-au mutat în online, iar profesorii au fost nevoiți să predea din fața unei tablete.

Abandonul școlar, motive de îngrijorare

Conform cifrelor oficiale, în țara noastră mai bine de 65.000 de copii nu au avut cum să participe la orele de curs. Fără mijloace tehnice și o situație precară din punct de vedere financiar, copiii au fost nevoiți să renunțe la școală.

Simona Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a precizat că statul român nu a reușit să ofere o șansă și celor mai puțin norocoși, elevii fiind nevoiți să renunțe definitiv la orele de curs.

,,Sunt vreo 65.000 de copii care nu au făcut școala, pentru că nu au frecventat absolut deloc, nici măcar în varianta online. Au fost rupți complet de școală. Nu au avut acele echipamente pe care statul roman ar fi trebuit să le pună la dispoziție”, arată președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simon Hăncescu, relatează radio românialiberă.org.