Datele de la Institutul de Statistică: unul din doi români a intrat în șomaj tehnic sau a rămas fără loc de muncă.

Prin urmare, pandemia a venit la pachet cu sărăcia cruntă. Deși obligatorie, persoanele fără venituri au motivat că e de datoria statului să le ajute la achiziționarea de măști.

Potrivit unei informații în exclusivitat, oferită de economedia.ro, peste 13 milioane de măști cumpărate de stat pentru persoanele sărace nu au fost distribuite de stat.

Pandemie și sărăcie. Milioane de măști cumpărate de stat degeaba

Sursa citată spune că distribuirea nu a mai putut fi realizată deoarece persoanele vizate nu s-au mai prezentat la punctele de distribuție sau nu se mai încadrau în categoria socială destinată.

Cu toate acestea, instituțiile statului nici nu a făcut demersuri să remedieze situația. Mai exact, anchete sociale prin care să identifice oamenii care au nevoie reală de măști de protecție.

Cine are dreptul să primească mască de protecție

Statul a prevăzut, pe hârtie, patru categorii sociale care pot primi măști de protecție gratuit.

Ele trebuie să se încadreze în următoarele criterii:

persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii privind venitul minim garantat, b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei, c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv și d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale.

Responsabile de distribuire măștilor de protecție pentru persoanele vulnerabile sunt direcțiile de asistență socială.

Jurnaliștii de la economedia.ro i-au întrebat pe oficialii de la Ministerul Sănătății, dacă au în vedere reluarea procedurii de distribuire a măștii de protecție.

Încă nu au oferit un răspuns oficial.

Unii dintre avocați susțin că invocarea obligativității măștii ar trebui să fie anulată de instanță. Acest lucru ar fi posibil, dacă o persoană dovedește că nu are venituri să o cumpere.