Consiliul Județean (CJ)Sibiu  a convocat  Teritorială de Ordine Publică pentru soluții la   prezenței urșilor pe teritoriul intravilan al localităților din județul Sibiu, aceștia putând fi un real pericol pentru populație. Președinta CJ,  Daniela Cîmpean susține că urșii pot afecta grav cel mai mare proiect turistic al anului-Anii Drumeției 2021-2022. Spre exemplu, la Presaca, atacurile sunt zilnice. Oamenilor le este teamă să iasă din case. Din acest motiv, Jandarmeria Sibiu a primit ordine precise, de a monitoriza zonele în care sunt semnalați urșii.

Discuțiile purtate au evidențiat faptul că efectivele de urși sunt în creștere, că atacurile s-au intensificat, fiind zilnice, și au loc în zone în care nu s-a înregistrat niciodată prezența ursului, cum ar fi satul Presaca (comuna Păuca), că aceștia atacă chiar și în timpul zilei, ceea ce denotă un comportament deviant al animalului, transmite CJ Sibiu.

Sibiu. Solicitare de la ATOP către Ministerul Mediului

Președintele ATOP  Gheorghe Sterp, a precizat că va înainta Ministerului Mediului o solicitare pentru  derogărilor în regim de urgență în ceea ce privește măsurile de protecție a speciilor de faună sălbatică. De asemenea, reprezentanții fondurilor cinegetice au declarat că urșii nu mai pot fi o specie protejată de lege.

Mii de pagube și atacuri asupra omului

Județele Covasna și Harghita sunt, de asemenea, afectate puternic. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului(APM) sunt peste 1000 de pagube.

 La nivelul judeţului Covasna în decurs de cinci ani avem peste 1.060 de pagube atât în culturi agricole, cât şi la animale. Anul acesta, până la ora actuală, avem peste 25 de pagube, chiar şi la bovine mari. Zilele trecute, am avut la Moacşa un atac la specia Angus, a atacat o vacă de 750 de kg. Vă daţi seama că o vacă de talia asta costă în jur de 2.000 de euro. Sâmbătă spre duminică, tot la Moacşa am avut un atac la o bovină de 300-400 de kilograme” , a informat oficialul APM Covasna.

La Comisia Europeană(CE) a ajuns o solicitare din partea UDMR prin care se explică modul crunt în car urșii atacă în România. Se cere schimbarea legislației în domeniu de urgență. Parlamentarii maghiari spun că un animal nu poate fi mai presus  de viața omului.