Papa Francisc continuă șirul întâlnirilor pentru pace inițiat de Papa Ioan Paul al II-lea. Sfântul Ioan Paul al II-lea a început-o cu întâlnirea de la Assisi din 1986 cu liderii religioși în dorința de a sublinia că cele mai diverse credințe trebuie să promoveze pacea, coexistența și fraternitatea.

Benedict al XVI-lea pe timpul întregului său pontificat a susținut aceeași idee. În septembrie 2006 papa Benedict spunea liderilor țărilor musulmane:

”E necesar ca, fiind credincioși învățăturilor respectivelor tradiții religioase, creștinii și musulmanii să învețe a lucra împreună, după cum deja se întâmplă în diverse experiențe comune, pentru a evita orice formă de intoleranță și a se opune oricărei manifestări de violență”.

În 2019, papa Francisc, în cadrul vizitei efectuată în Emiratele Arabe Unite, a semnat un document în care nu doar că este respinsă cu hotărâre orice justificare a violenței comisă în numele lui Dumnezeu, dar se fac afirmații importante și obligatorii care se referă la islam și la anumite interpretări ale acestuia. Sunt angajante cuvintele referitoare la respectul față de credincioșii de credințe diferite, condamnarea oricărei discriminări, protejarea tuturor locurilor de cult. Se afirmă și dreptul la libertate religioasă, precum și recunoașterea drepturilor femeilor.

În cadrul acelei vizite, papa Francisc și marele imam al moscheii Al-Azhar din Cairo, dr. Ahmad Al-Tayyib, au semnat o Declarație comună în care se afirmă rolul religiilor în actualul context istoric și obligația acestora de a condamna violența, educând tinerele generații în spiritul păcii și al valorilor religioase.

În cadrul vizitei din Irak, papa Francisc, a avut o întâlnire de  importanță istorică

Este pentru prima dată în istorie când are loc o astfel de întâlnire între un şef al Bisericii Catolice şi un lider al islamului şiit. Marele ayatollah Ali al-Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă pentru majoritatea musulmanilor şiiţi din Irak şi din lume, l-a primit sâmbătă pe papa Francisc, liderul a 1,3 miliarde de catolici la nivel mondial, în oraşul sfânt şiit Najaf, din sudul Irakului.

Marele ayatollah l-a întâmpinat pe papă la locuinţa sa modestă din Najaf, sediul clerului şiit din Irak. Cu această întrevedere în spatele uşilor închise, suveranul pontif întinde mâna islamului şiit. Potrivit unei declarații a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, întâlnirea papei cu Al-Sistani a avut o durată de aproximativ 45 de minute.  Pontiful i-a mulțumit cu această ocazie liderului șiit pentru că,

”împreună cu comunitatea șiită, în fața violenței și a marilor dificultăți din anii trecuți, și-a făcut auzită vocea în apărarea celor mai slabi și persecutați, afirmând sacralitatea vieții umane și importanța unității poporului irakian”.