Miercuri, 27 ianuarie, în şedinţa Consiliului Local Braşov s-a luat, în unanimitate, decizia de înființare a unei comisii. Toate cele trei formaţiuni componente, USR PLUS, PNL şi PSD,  și-au desemnat reprezentanţi în viitoarea comisie. Aceasta va analiza oportunitatea înfiinţării unui parc natural și etapele de realizare a acestuia.

Proiectul USR a fost prezentat consilierilor braşoveni de către cei doi  specialişti care l-au coordonat, Mihai Orleanu şi Florin Stoican. Mihai Orleanu este preşedintele al Centrului de Ecologie Montană, iar Florin Stoican este specialist în biodiversitate. Conform specialiștilor, proiectul vizează atât municipiul Braşov, cât şi localităţile din jurul acestuia.

Cei doi au susţinut că viitorul parc natural va fi destinat activităţilor de petrecere a timpului liber în natură. Sunt prevăzute trasee tematice, piste pentru biciclete şi unele activităţi educative pentru copii. În parc vor putea fi evenimente culturale, sportive, educative şi de cercetare, atât pentru localnici, cât şi pentru turişti. Părerea specialiștilor este că proiectul „Parcul Natural Brassovia – Geoparc UNESCO” poate să fie amenajat cu investiţii minime.

„Acest proiect rezolvă, pe de o parte, nevoia protejării pădurilor Braşovului. Totodată, el creează contextul de dezbateri şi de fundamentare ştiinţifică pentru tot ce înseamnă gestionarea corectă a întregii zone, prin realizarea unui plan de management integrat. Acesta va trebui să studieze şi să armonizeze toate aspectele ce ţin de interacţiunea om-natură – de la inventarul şi managementul speciilor de faună şi floră, la amenajarea de zone de pădure-şcoală şi până la dezvoltarea unor noi trasee şi produse turistice” arată prezentatorii.

Primarul Allen Coliban crede că implementarea  proiectului unui parc natural  va genera un interes mare din partea braşovenilor.

Întrebat care este diferența dintre amenajarea unui drum forestier sau a unui parc, Coliban a afirmat:

„În cazul unui drum forestier vorbim de eliminarea a aproximativ 7.000 de arbori. În cazul unui parc natural, vorbim de conservarea vegetaţiei şi o amenajare cu intervenţii minimale. Există şi în Codul silvic posibilitatea de a se amenaja drumuri forestiere atâta vreme cât acestea se fac cu mijloace bio şi fără intervenţii majore asupra naturii. E imposibil să comparăm Goriţa şi impactul Goriţei cu un parc natural, pentru că are cu totul alt scop, pentru că acesta din urmă are scopul conservării, recreeri, educării. (…) Realizarea drumului forestier are scopul de a deschide spre nişte parcele forestiere care vor ajunge şi ele în zona de exploatare”.

După cum se știe, proiectul PSD de construire a unui drum forestier, Goriţa, este contestat de USR .