Parcul Cetățuia revine la viață. În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local din data de 21 aprilie, s-a votat proiectul referitor la aprobarea documentației și a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Amenajarea ansamblului urban Cetățuia din Cluj-Napoca”.

Prin implementarea acestui proiect, Primăria Cluj-Napoca dorește să sporească nivelul de calitate al spațiului public, precum și să reabiliteze patrimoniul construit prin intermediul proiectelor care se aliniază principiilor verde, digital, rezilient.

”Cetățuia este un spațiu public unic al comunității noastre, iar proiectul de amenajare urmărește prezervarea cadrului natural al zonei prin realizarea de intervenții punctuale și minimale.

Prin proiect, Ansamblul Cetățuia se va ridica la exigențele unui spațiu public modern, construit pentru a oferi cetățenilor accesibilitate, mobilitate și calitate ridicată pentru petrecerea timpului liber”, spun reprezentanții primăriei.

Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass şi Ana Horhat, inițiatorii proiectului

Pentru asigurarea faptului că revitalizarea imaginii urbane din parcul Cetățuia va decurge conform așteptărilor, realizarea proiectului se va efectua respectând caracterul istoric al zonei, respectiv spaţii destinate relaxării, prioritare pentru pietoni și modalităţi de deplasare velo.

Accesarea dealului se va realiza prin punerea la punct a unui sistem de alei extinse a cărui accent va cădea pe spațiile verzi și pe peisaje. Totodată, potrivit proiectului, se vor amenaja și diferite spații pentru joacă, sport, odihnă și alte activități desfășurate în aer liber, precum și o serie de construcții pentru activități culturale variate.

Nu în ultimul rând, se mai are în vedere și asigurarea alimentației publice deschise publicului larg, prin amenajarea de terase sezoniere.

În mod evident, vor fi ridicate și grupurile sanitare de rigoare, precum și spațiile destinate personalului administrativ și de întreținere.

Proiectul aferent revitalizării dealului Cetățuia a fost elaborat prin asocierea dintre Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass şi Ana Horhat. Conceptul de față a prins contur după organizarea unui concurs de soluții care s-a desfășurat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România (O.A.R.) și O.A.R. – filiala Transilvania,