Parlamentarii din Bistrița-Năsăud care semnează și susțin în Parlament legea referitoare la obiectivul realizării drumului expres Cluj-Bistrița, au primit o provocare chiar în Săptămâna Mare din partea lui Ionuț Simionca, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP) Bistrița Năsăud:

”Să punem umărul cu toții, să fim solidari, să securizăm acest proiect important pentru județul Bistrița-Năsăud”.

Potrivit președintelui PMP, în opinia sa aceasta este singura modalitate prin care se poate „securiza” drumul de față, după ce a văzut ce s-a întâmplat cu PNRR.

Drumul expres Cluj–Bistrița, un proiect „imatur”

La începutul acestei luni, Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, susținea faptul că realizarea drumului expres Cluj-Bistrița va fi realizat cu finanțe europene din PNRR, însă, cu toate acestea, în cursul săptămânii trecute PNRR în forma respectivă nu a primit acceptul Comisiei Europene.

Conform celor spuse de către viceprimarul Dan Barna, acest lucru s-a întâmplat din cauza proiectelor de infrastructură și a sistemelor de irigații.

La rândul său, Orban a afirmat că nu mai este valabilă nici extinderea rețelelor de gaze naturale. Printre motivele invocate de europeni se regăsește faptul că PNRR conține proiecte imature, care nu pot fi implementate până în anul 2026.

”Cert este că PNRR trebuie refăcut, reconfigurat, motiv pentru care nu știm ce se va întâmpla cu drumul expres Cluj – Bistrița-Năsăud, dacă va primi finanțare prin PNRR. Poate vor fi alocări mai mici pentru infrastructură pe de-o parte, iar pe de altă parte, proiectul pare imatur pentru a putea fi implementat într-un timp atât de scurt”, a spus Ionuț Simionca.

 Ionut Simionca: „Singurul lucru pe care eu mi-l doresc este securizarea drumului expres Cluj – Bistrița-Năsăud”

„Eu sunt un politician pragmatic și, în loc să pun paie pe foc, vin cu soluții la probleme și asta vreau să fac și cu drumul expres Cluj – Bistrița-Năsăud. Am făcut un proiect de lege de aprobare a obiectivului de investiții drum expres Cluj – Bistrița-Năsăud și pun această inițiativă legislativă la dispoziția parlamentarilor județului nostru, indiferent de culoarea lor politică, cu invitația de a-l semna ca inițiatori și de a-l susține și promova în Parlament.

Nu pretind niciun fel de drepturi de autor pentru acest proiect. Singurul lucru pe care eu mi-l doresc este securizarea drumului expres Cluj – Bistrița-Năsăud. Și asta pentru că am promovat în Parlament proiectul legii Autostrăzii Nordului și vedem cu toții că lucrurile se mișcă.

Avem în lucru două tronsoane din studiul de fezabilitate. Se face studiul pentru centura Bistriței, iar pe alte tronsoane se lucrează cu utilaje pentru construcția Autostrăzii Nordului, deci acest proiect se bucură de succes”, a mai afirmat acesta.

Necesitatea unei legi clare pentru construirea drumului expres

El a precizat de ce e nevoie de o lege pentru realizarea obiectivului construcției drumului expres Cluj – Bistrița-Năsăud:

”Dacă îl securizăm prin lege, orice partid sau coaliție de partide care va conduce România în anii următori va trebui să construiască acest drum și să respecte lege. Fiind un obiectiv extrem de important pentru bistrițeni, noi trebuie să luptăm pentru el.

Autostrada Nordului ne conectează cu județele din nord-vestul României și cu Occidentul, iar acest drum expres ne conectează cu centrul țării. Sunt două proiecte care nu se suprapun, dar se completează, ambele înseamnă mobilitate și dezvoltare economică, iar eu asta îmi doresc și sper că toate partidele își doresc acest lucru pentru locuitorii județului Bistrița-Năsăud. (…)

Sper că în această Săptămână Mare putem să punem umărul cu toții, să fim solidari să securizăm acest proiect important pentru județul Bistrița-Năsăud. Eu am întocmit proiectul de lege, singurul lucru pe care trebuie să-l facă parlamentarii este să-l semneze și să-l dea în Parlament altor colegi să fie coinițiatori și să susțină proiectul în comisiile de specialitate, în plenul Camerei Deputaților, al Senatului”.

O inițiativă cetățenească

Ionuț Simionca anunță faptul că în eventualitatea cazului în care absolut niciun parlamentar nu va semna, atunci acesta va aduna semnături din Bistrița-Năsăud, precum și din Cluj, depunând ulterior proiectul ca inițiativă cetățenească.

În opinia acestuia, traseul drumului expres va fi altul decât DN 17.