Alături de Carles Puigdemont, Parlamentul European a votat și pentru ridicarea imunității eurodeputaților separatiști catalani Toni Comin și Clara Ponsati. Cei trei spanioli sunt urmăriți de către autoritățile spaniole pentru tentativă de secesiune în 2017, informează AGERPRES.

În vafoarea ridicării imunității lui Puigdemont s-au pronunțat 400 de aleși, 248 au votat împotrivă și 45 s-au obținut. În privința lui Comin și Ponsati s-au pronunțat 400 de eurodeputați pentru ridicarea imunității, 247 au votat împotrivă și 42 s-au obținut, a anunțat Heidi Hautala, vicepreședinta PE.

Conform Reuters, Puigdemont și Comin au devenit membri ai Parlamentului European în iunie 2019. Ponsati, care se afla în Scoția, și-a preluat mandatul în ianuarie 2020.

Parlamentul European a votat ridicarea imunității celor trei spanioli

Carles Puigdemont a postat pe Twitter că precizat că votul de luni are legătură cu valorile și modul în care este formată Europa.

”Votul asupra imunităţii noastre nu are legătură doar cu noi trei, @ClaraPonsati, @toni_comin şi cu mine, în calitate de persoane. Votul de astăzi (luni – n.r.) se referă la valorile pe care le apărăm, la ideea pe care ne-o facem despre democraţie şi la viitorul pe care dorim să-l construim în Europa”, avertizase luni Carles Puigdemont, pe Twiter.

Fără imunitate, dar cu funcția rămasă

Chiar dacă votul a fost secret, în favoarea ridicării imunității s-au pronunțat europarlamentari din PPE și cei din grupul Socialiștilor și Democraților. TotOdată, ridicarea imunității a fost votată și de către cei din Renew Europe, Conservatori și Reformiști.

Votul de ridicare a imunității va reactiva mandatele europene de arestare. Mandate ce au fost blocate anul trecut în momentul în care cei trei și-au preluat mandatele. Altfel spus, europarlamentarii nu își vor pierde calitatea de eurodeputați și nici nu vor fi extrădați în Spania.

Puigdemont, Comin şi Ponsati au precizat că vor avea o declarație de presă, marți, pentru a reacționa asupra votului. Totodată, catalalnii sunt hotărâți să conteste decizia la Curtea de Justiție a UE, notează EFE.

În 2019, mai mulţi lideri separatişti catalani au fost acuzaţi în Spania de aceeaşi infracţiune – tentativă de secesiune – şi au primit condamnări de până la 13 ani de închisoare.