„Referitor la indexarea cuantumurilor pensiilor militare de stat cu rata medie anuală a inflaţiei, cei prezenţi au fost informaţi că la nivelul Guvernului României s-a hotărât amânarea aplicării acestor prevederi până la data de 1 septembrie 2021. În bugetul Ministerului Apărării Naţionale vor fi prevăzute sumele necesare aplicării acestei indexări, decizia de amânare fiind motivată de constrângerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19”, se arată într-un comunicat de presă transmis de MApN.

Totodată,a fost reafirmat și proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii nr.223/2015, care face referire la pensiile militare de stat şi instituirea unor măsuri în domeniul pensiilor militare ale statului, PL-x 199/2020, aflat în dezbatere la Camera Deputaţior.

Sprijinul comun al persoanelor prezente în vederea promovării actului normativ, respectă cu strictețe principiile stabilite anterior, cu privire la eradicarea discriminărilor din momentule de față și, totodată, crearea unui cadru adecvat actualizării și recalculării pensiilor militare.

Normele de aplicare ale legii sunt acum în faza de stabilire a ultimelor detalii, care au rezultat în urma publicării în transparenţă decizională a proiectului. Ministrul Apărării i-a asigurat pe cei prezenţi de faptul că aceste norme vor fi aprobate şi publicate în timp util.

Ministrul Ciucă a ținut să evidențieze că Legea nr. 168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat va fi aplicată începând cu luna februarie a anului viitor.

„Pe timpul întâlnirii, generalul-locotenent (rtr.) Băhnăreanu a ridicat o problemă legată de aplicarea HG nr. 998 din 18 noiembrie 2020 privind stabilirea numărului de bilete de tratament balnear şi de recuperare, a condiţiilor şi modului de acordare, precum şi a modului de distribuire sau de decontare a acestora în sistemul pensiilor militare de stat. Astfel, pentru ca militarii în rezervă şi retragere să beneficieze încă din 2021 de prevederile acestui act normativ, va fi necesară promovarea unor modificări ale Hotărârii de Guvern, obiectiv asumat de conducerea instituţiei.”