Liderul maghiar nu este de acord cu pensionarea sub 50 de ani și nici cu pensia mai mare decât salariul.

Recent, au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor. Singurii care nu au votat au fost parlamentarii UDMR.

Pensiile speciale, motiv de dezbatere națională. Focusul e pe magistrați

În prezent, ei se pot pensiona, dacă au acumulat 25 de ani de vechime în magistratură.

Pe lângă parlamentari, cele mai multe controverse privind pensiile le-au stârnit magistrații.

“ Dincolo de populism, ar trebui să purtăm o discuţie cu argumente raţionale. Ce doreşte să facă statul român cu anumite categorii profesionale, care sunt în serviciul public, au nişte restricţii, incompatibilităţi foarte serioase, cum sunt magistraţii, judecătorii şi procurorii, cum sunt militarii, indiferent dacă vorbim de armată sau de alte structuri, cum sunt politicienii, parlamentarii, primarii, care în timpul mandatului nu au voie să facă anumite lucruri şi e bine să fie aşa.

Hunor a dat și un exemplu în ce privește suma fabuloasă a unui fost ofițer de Securitate, care a cumulat pensia cu salariul.

A ajuns să aibă un venit din pensie de 25.000-30.000 de lei şi mai lucrează la o primărie. Salariul de la primărie este de 9.000-10.000 de lei.

Pensiile speciale, motiv de dezbatere națională

Hunor spune că toate statele au apelat la dezbatere națională pentru pensiile speciale, inclusiv pentru cele ale magistraților.

“Şi atunci, trebuie o discuţie foarte serioasă şi să lăsăm populismul la o parte. Ori mergem pe contributivitate pentru toată lumea, inclusiv pentru magistraţi ori, dacă statul român decide că sunt anumite domenii unde după serviciul public, luând în considerare toate restricţiile, dai peste contributivitate o anumită limită, atunci asta se poate discuta. În majoritatea statelor din lumea civilizată aşa se întâmplă”, a explicat Kelemen Hunor într-o emisiune la Realitatea Plus.

Legea privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari a fost promulgată, marți, 23 februarie.